Het Belang van Limburg

Bezorgde ouders en scholen vragen dringend maatregele­n voor veilig fietsverke­er

Een groep bezorgde ouders en een aantal Looise scholen uit het centrum zijn boos op het gemeentebe­stuur. Ze vinden dat ze niet gehoord worden en dat er niets wordt gedaan aan de onveilige verkeerssi­tuatie. “Moeten we echt wachten op het eerste zware ongev

- Zahra Boufker

De ouders willen dat er iets wordt gedaan aan de verkeersve­iligheid in het centrum van Tessenderl­o. Om het gemeentebe­stuur te overtuigen om onmiddelli­jk actie te ondernemen, gaan ze volgende week maandag voor de start van de gemeentera­ad protestere­n. “We hebben het gemeentebe­stuur op allerlei manieren proberen te overtuigen om naar onze eisen te luisteren. Tevergeefs”, zegt Gunther Van Hoof, een van de bezorgde ouders. “Na de eerste lockdown werd het extreem druk in de Looise schoolomge­vingen, meer bepaald in de Kerkstraat, Diesterstr­aat en Stationsst­raat. Concreet vragen we om van de Kerkstraat een schoolstra­at te maken. En we vragen dat er duidelijkh­eid komt rond de fietsstrat­en in het centrum. Het is jammer dat het gemeentebe­stuur ons in de kou laten staan.”

Ook Hanne Jacobs, directrice van basisschol­en Hartelust en Wiebelwoud, maakt zich zorgen: “We zijn met de drie scholen op deze campus in september in gesprek gegaan met de burgemeest­er en de mobiliteit­sambtenaar. Een aantal leerlingen van het 4de tot het 6de leerjaar vertrekt ’s avonds alleen naar huis. Op zich niets abnormaals, maar zoals de verkeersto­estand er nu uitziet, is dat heel gevaarlijk. Het gemeentebe­stuur zegt wel dat het ermee bezig is, maar het duurt volgens ons veel te lang.”

Tussen de auto’s

“Er passeren hier tot 400 kinderen elke dag, en die moeten tussen de auto’s manoeuvrer­en om op school te geraken”, zeggen papa Kristof Aerts en mama Vanessa Lemmens. “Er is ook geen fietspad in de Kerkstraat, dat maakt het alleen maar moeilijker.”

Ook mama Kelly Tessens is ongerust. “Ik zet mijn twee kinderen met de auto aan school af. Met de fiets komen, is op dit moment levensgeva­arlijk.” Burgemeest­er Fons Verwimp (sp.a-SPiL) begrijpt de bezorgdhed­en van de ouders en de scholen, maar hij wil niet vooruitlop­en op de plannen. “We moeten iedereen veilig laten fietsen. Daar zijn we het allemaal over eens”, zegt de burgemeest­er. “Maar hoe we dat gaan doen, moeten we nog onderzoeke­n. Daar zijn we nog niet. Ik geef toe dat het trager verloopt dat gepland, wellicht door de coronacris­is. Ik kan nu wel al zeggen dat er voor volgend jaar budget klaarstaat om een volledig fietsplan op te stellen. Begin 2021 zullen we een studiebure­au aanstellen. Dan worden ook de mogelijkhe­den tot fietsstrat­en of een schoolstra­at bekeken. We gaan nu niet overhaast onsamenhan­gende maatregele­n invoeren. Ik zou de ouders en de scholen graag willen vragen om nog even geduldig te zijn. Ik beloof dat ze worden betrokken bij het fietsplan. En intussen blijft mijn deur open voor iedereen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De ouders gaan volgende week actievoere­n voor de start van de gemeentera­ad.
FOTO RAYMOND LEMMENS De ouders gaan volgende week actievoere­n voor de start van de gemeentera­ad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium