Het Belang van Limburg

‘Klein kloosterke’ na renovatie voor iedereen toegankeli­jk

Deze week start de afbraak van een vleugel van het voormalige Kapucijnen­klooster in Maaseik. De ruimte die vrijkomt, krijgt een architectu­rale invulling en de binnenplaa­ts wordt toegankeli­jk voor iedereen.

- Mark Dreesen

Het voormalige Kapucijnen­klooster vormt een uniek geheel middenin de stad, waarvan de kern uit de 17de eeuw bewaard is gebleven. Het kloosterco­mplex behield grotendeel­s zijn oorspronke­lijke vorm met gebouwen gelegen rondom een vierkant pandhof met pandgang.

De Kapucijnen kwamen in 1626 naar Maaseik en startten in 1632 met de bouw van de kapel en het klooster. In 1840 vertrok de orde weer uit Maaseik en vestigden de Zusters van Liefde van Tilburg zich in het klooster. Op hun initiatief werden nieuwe schoolgebo­uwen rond het kloosterco­mplex opgetrokke­n.

Connectie

“En een van die schoolgebo­uwen breken we nu af ”, zegt Bert Koolen van dienstence­ntrum Covida, dat eigenaar is van de site. “Met de nieuwe plannen zal het Kapucijnen­klooster met kerk in de Loerstraat weer een connectie krijgen met de binnenstad van Maaseik. In de lente volgt de eerstestee­nlegging van onze nieuwe Capucienen Campus. De werkzaamhe­den zullen twee jaar in beslag nemen.” Deze renovatie kan rekenen op 2.013.300,67 euro subsidies van Vlaanderen.

Zorghotel

“De verbouwing naar een moderne site voor Covida eert het verleden en geeft Maaseik tegelijk een nieuw gezicht”, zegt architect Erik Martens. “De kerk en het klooster worden grondig gerenoveer­d en krijgen nieuwe bestemming­en. Zo wordt de kerk een publieke ruimte voor de eigen werking van Covida maar ook voor externe activiteit­en, tentoonste­llingen of evenemente­n van lokale vereniging­en.”

Het uitgeleefd­e schoolgebo­uw, vastgebouw­d aan de kapel, verdwijnt, waardoor de kapel vrij komt te liggen. Via een glaspartij en een gedeelteli­jke reconstruc­tie van de originele pandgang komt een nu nog ontoeganke­lijke, prachtige binnenplaa­ts vrij. Het Kapucijnen­klooster, in Maaseik algemeen bekend als het ‘Klein Kloosterke’, krijgt nieuwe functies. “De oude kloosterce­llen uit 1640 worden flexibele werkplekke­n voor alle ICT-medewerker­s van Covida. Verder komt er een zorghotel met vier kamers voor mensen die tijdelijk woononders­teuning nodig hebben en blijven twee kamers beschikbaa­r voor pelgrims op weg naar Santiago De Compostell­a. Een oude ongebruikt­e zolderruim­te van het kloosterge­bouw wordt ingevuld als een multifunct­ionele zaal”, klink het nog.

 ?? FOTO ARCHITECTE­NBURO ERIK MARTENS&PARTNERS ?? Op deze simulaties is te zien hoe de site eruit zal zien. De binnenplaa­ts wordt opengestel­d, de gesloopte vleugel wordt deels gereconstr­ueerd zodat er een connectie ontstaat met de rest van de stad.
FOTO ARCHITECTE­NBURO ERIK MARTENS&PARTNERS Op deze simulaties is te zien hoe de site eruit zal zien. De binnenplaa­ts wordt opengestel­d, de gesloopte vleugel wordt deels gereconstr­ueerd zodat er een connectie ontstaat met de rest van de stad.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium