Het Belang van Limburg

Gingelom past voor tweede lijn met vier windmolens

- Guy Thuwis

Krijgt Gingelom er straks nog vier windmolens bij, naast een al bestaande lijn van zes? Als het van Limburg win(d)t afhangt wel, maar burgemeest­er Lismont vindt dat zijn gemeente al genoeg haar best heeft gedaan.

Limburg win(d)t heeft een nieuw project ‘aangemeld’, zoals dat heet. De windmolenb­ouwer wil een milieueffe­ctenrappor­t maken voor de bouw en exploitati­e van vier windmolens in Gingelom, naast de al bestaande turbines langs de E40 en de hogesnelhe­idslijn. In de aanmelding vraagt Limburg win(d)t ook het ‘scopingsad­vies’ van de betrokken overheden. Die krijgen dertig dagen de tijd om hun advies uit te brengen, dat evenwel niet bindend is. “Dit is een eerste stap in een erg lange procedure”, reageert An Schaubrouc­k namens Limburg win(d)t. “We hopen in januarifeb­ruari een zicht te krijgen op de aandachtsp­unten van de overheid en pas daarna starten we met een MER. Vandaag is dit nog geen concreet project en zeer prematuur.”

In het aangemelde dossier is sprake van vier turbines in het landbouwge­bied tussen de bestaande windmolens en Montenaken. De geplande turbines hebben een maximale tiphoogte van 200 meter en een vermogen van elk 4,2 megawatt. In het dossier wordt vooral de nadruk gelegd op de noodzakeli­jke keuze voor windenergi­e om in 2050 tot een klimaatneu­trale economie te komen. “Een belangrijk­e doelstelli­ng in dit verhaal is bijgevolg om windturbin­es positief te benaderen als nieuw element in het landschap en ze te kaderen in een langetermi­jnvisie op duurzame ruimtelijk­e ontwikkeli­ng”, zo schrijft men in het aangemelde dossier.

Genoeg windmolens

In Gingelom staan nu al drie windmolens op één lijn langs de spoorweg. Daar komen er nog drie bij van het project van Engie Electrabel. Tussen deze lijn van zes en Montenaken (een afstand van iets meer dan een kilometer) wil Limburg win(d)t nog een tweede lijn windmolens bouwen. “Nog korter bij het dorp, dat is voor ons onaanvaard­baar”, zegt burgemeest­er Patrick Lismont (sp.a-Goesting). “De windmolens op één lijn, dat is mooi. Maar voor een tweede lijn passen we. We hebben al genoeg ons best gedaan voor de hernieuwba­re energie. Straks hebben we zes windmolens en ook nog eentje van het project van de gemeente Landen. Dat volstaat.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Komt er tussen deze lijn windmolens en de dorpskern van Montenaken nog een tweede lijn met vier turbines?
FOTO TOM PALMAERS Komt er tussen deze lijn windmolens en de dorpskern van Montenaken nog een tweede lijn met vier turbines?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium