Het Belang van Limburg

Discussie over “onvergunde stal”

Meerderhei­d: CD&V (16) Oppositie: Appel (3), N-VA (4), Speer (1) en onafhankel­ijke (1)

- GEMEENTERA­AD

Dommelhuis: De stad Peer kreeg de gelegenhei­d om aan de Steenweg Wijchmaal een perceel van ruim 38 are naast het project Dommelhuis te kopen voor 4.629 euro. “Deze aankoop past in het masterplan voor Peer-centrum”, zegt schepen Dirk Colaers (CD&V). “Dat moet de Dommel-omgeving meer toegankeli­jk maken voor inwoners en bezoekers. Met dit perceel is het mogelijk om een zachte verbinding met het centrum te maken. Ook wordt zo ruimte geschapen om het educatieve leerpad uit te breiden en toegankeli­jk te maken voor personen met een beperking.”

Onafhankel­ijk oppositier­aadslid Peter Smeets kaartte aan dat dit perceel grenst aan een plek waar recent asbestpuin is aangetroff­en. “We moet opletten dat we geen verontrein­igde grond kopen.” Schepen Colaers kan zich vinden in een controle. “Al zal dat praktisch nog een uitdaging worden.”

Lokale handel: Het beleid wil een lokale productenm­arkt inrichten met onder andere producten van seizoensge­bonden groenten en fruit, gemakkelij­k bereikbaar voor de inwoners. “Dit is een korte keten tussen ondernemer en consument. We zijn op verkenning geweest in Roeselare waar dit al bestaat”, zegt schepen Colaers. “We willen Lokaalmark­t vzw een vooronderz­oek laten doen in Peer.” Voor deze studie kent de stad een toelage toe van 5.000 euro aan de vzw.

Stal: Onafhankel­ijk oppositier­aadslid Peter Smeets stelde dat aan de Breugelhoe­ve een niet-vergunde veulenstal en paddock staan: “En dat op gronden van de stad. Het kan niet dat het beleid zelf onvergunde constructi­es op zijn eigendom toestaat. Daarom wil ik een overzicht van alle stadsgebou­wen en hun vergunning­stoestand.”

Schepen Sigrid Cornelisse­n (CD&V) reageerde dat het een oude stal betreft. “We hadden de intentie om deze af te breken. De plannen lagen klaar, maar de nieuwe exploitant had interesse om er een agrarische activiteit te organisere­n. Hiervoor werd al een omgevingsv­ergunning aangevraag­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium