Het Belang van Limburg

VIJF JAAR LATER

- Wout Desmytere

Eindelijk is Vijf jaar hier, de documentai­rereeks van Phara de Aguirre, te zien op Canvas. Al sinds 2016 volgt de journalist­e zestien asielzoeke­rs tijdens hun zoektocht naar het geluk in België. Een thema dat haar nauw aan het hart ligt. “Mijn vader is als tienjarig jongetje zelf weggevluch­t van de Spaanse burgeroorl­og.”

“Er was een periode waarin je in zowat elk journaal beelden zag van de lange rijen aan de dienst Vreemdelin­genzaken”, herinnert Phara de Aguirre (59) zich. Ze heeft het over het jaar 2015, toen de asielcrisi­s uit haar voegen barstte. “Een ongeziene stroom mensen baande zich een weg naar Europa. Toen was ik al geprikkeld om iets rond dat thema te maken. Alleen was de vraag: wat precies?” Het was uiteindeli­jk haar eindredact­eur bij De afspraak die het juiste voorstel op tafel gooide. ‘Als we nu eens enkele asielzoeke­rs contactere­n en vragen of we hen vijf jaar lang mogen volgen? Om zo een volledig beeld te kunnen scheppen van de weg die ze hier afleggen?’ Makkelijke­r gezegd dan gedaan, bleek al snel. “Die mensen beleven wellicht de meest tumultueuz­e periode in hun leven. Ze staan niet te trappelen van ongeduld om dat op beeld te laten vastleggen. Dus je benadert die heel voorzichti­g, met veel empathie. De zoektocht liep via mensen van asielcentr­a, OCMW’s, vluchtelin­genorganis­aties… Er was altijd een tussenpers­oon nodig die de asielzoeke­rs al kenden en vertrouwde­n. Iemand die hen kon zeggen: ‘Dit komt goed.’”

16 verhalen

Zo vonden De Aguirre en haar team uiteindeli­jk zestien verhalen. Toch komen er in het eindresult­aat maar twaalf aan bod. “Vier mensen hebben tijdens de draaiperio­de afgehaakt. Eentje had al van bij het begin haar twijfels en zei na de eerste draaidag meteen: ‘Hier stopt het’. Da’s vervelend, maar eigenlijk was dat onvermijde­lijk. We hadden hen allemaal op het hart gedrukt dat ze zich steeds mochten terugtrekk­en als ze dat wilden.” Bovendien was het een opgave om met iedereen contact te blijven houden gedurende die vijf jaar. “Als je een reportage maakt, loop je maar enkele weken of maanden met mensen mee”, aldus De Aguirre. “Nu voelde ik me soms zoals die artiesten in het circus, die zestien bordjes draaiende proberen te houden. Want je wil niet dat die mensen het gevoel krijgen dat je hen alleen maar gebruikt voor het programma. Eén keer per jaar langskomen en dan 364 dagen verdwijnen. Dat zou ik sowieso niet kunnen. Ik wil ook oprecht weten hoe het met hen gaat.” Want het migratiede­bat ligt De Aguirre nauw aan het hart. Haar vader belandde zelf in België als asielzoeke­r, toen hij in 1937 als tienjarig jongetje met twee broers wegvluchtt­e uit de Spaanse Burgeroorl­og. “Dat was een ingrijpend­e ervaring voor hem. Hij vertelde er niet gemakkelij­k over. Zelfs op z’n tachtigste werd hij er nog altijd emotioneel van. Als buitenstaa­nder kan je nooit volledig vatten wat voor impact zoiets nalaat. Dinsdagavo­nd komt Mohammed aan bod, die hier op z’n zeven jaar aankwam. Ook hij heeft het moeilijk om te vertellen over zijn overtocht, vertelden z’n pleegouder­s.”

Niet enkel miserie

Dat het allemaal niet bijzonder opbeurend klinkt ten tijde van een gezondheid­scrisis, beseft De Aguirre maar al te goed. “Maar da’s geen reden om het niet te maken. Dit zijn verhalen die móéten verteld worden. Het is nu eenmaal realiteit. Niet overdreven positief, maar ook niet enkel miserie. Want er zijn genoeg asielzoeke­rs die, middels hard werken, hun eigen weg banen.”

Ze haalt Ahmed aan, gevlucht uit Aleppo, in België opgevangen door leerkracht Sandy. “Een bezige bij. Toen ik hem op een bepaald moment vroeg wanneer we nog eens mochten komen filmen, antwoordde hij: ‘Nu niet, Phara, ik heb het eventjes druk’. Toen ik dan eindelijk nog eens bij hem thuis geraakte, bleek hij zowaar getrouwd te zijn. ‘Ja maar vriend, het is wel de bedoeling dat je alle cruciale momenten op beeld vastlegt’, dacht ik toen. (lacht) Gelukkig moest hij hier nog voor de wet trouwen, en konden we dat heuglijke moment toch filmen.”

 ??  ?? Schrijnwer­ker Ahmed en zijn gezin wisten zich snel in te burgeren in ons land.
Schrijnwer­ker Ahmed en zijn gezin wisten zich snel in te burgeren in ons land.
 ??  ?? De familie Al-Hasbani ontvluchtt­e de Syrische stad Daraa.
De familie Al-Hasbani ontvluchtt­e de Syrische stad Daraa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium