Het Belang van Limburg

Experten adviseren inenting vaccin via de huisartsen­posten

Eerst moeten de eerstelijn­szorg en de bewoners van de woonzorgce­ntra ingeënt worden tegen Covid-19. Daarna alle andere Belgen via de huisartsen­posten.

- Miranda Gijsen

Dit is ons advies aan de regering over de te volgen vaccinstra­tegie, aldus transporte­conoom Wouter Dewulf van de Universite­it Hasselt

en Antwerpen. Hij is een van de experten die zich buigt over de logistieke operatie bij de verdeling van het vaccin.

De verdeling via de huisartsen is heel complex, volgens Dewulf: “Wij stellen daarom voor om de verdeling via de 75 huisartsen­wachtposte­n te organisere­n, niet via de 15.000 huisartsen. Zo wordt het logistiek én administra­tief haalbaar.”

Volgens vaccinoloo­g Pierre Van Damme (U Antwerpen) kan ons land mogelijk in de loop van januari al starten met de eerste vaccinatie­s tegen Covid-19. Bedrijven Pfizer en Moderna hebben maandag een aanvraag ingediend om hun vaccin op de markt te brengen.

Vandaag is er een vergaderin­g gepland van de Interminis­teriële Conferenti­e (IMC) Volksgezon­dheid over de vaccinatie­strategie die ons land definitief van de pandemie moet verlossen. De regering heeft al beslist dat het coronavacc­in gratis zal zijn en dat het niet verplicht wordt. Maar er zijn nog een heel aantal hordes te nemen vooraleer u zich kan laten inenten. Transporte­conoom Wouter Dewulf van de U Hasselt en de U Antwerpen is een van de experten die zich buigen over de logistieke operatie die bij de verdeling van dat coronavacc­in komt kijken. Samen met onder meer expert logistiek professor Roel Gevaers (UA) heeft Dewulf verschille­nde scenario’s in kaart gebracht en samengevat in een advies.

“Het zal een moeilijke evenwichts­oefening worden”, voorspelt professor Dewulf. “Er zijn twee stellingen waar we een balans tussen moeten vinden. Hoe dichter bij huis de mensen zich kunnen laten inenten, hoe hoger de vaccinatie­graad, dat zeggen ons de vaccinolog­en. En hoe fijnmazige­r de inentingen verlopen – lees: via de huisartsen – hoe complexer de logistieke operatie wordt om het vaccin aan te leveren.”

De experten gaan er in hun berekening­en vanuit dat de overheid eerst de medewerker­s van de eerstelijn­szorg zal inenten en vervolgens de bewoners in de woonzorgce­ntra. “Wij verwachten dat daar de prioriteit zal liggen. Wij adviseren de overheid om hen lokaal in te enten in hun (werk)omgeving. Vervolgens adviseren wij om alle andere Belgen centraal in te enten via de 75 huisartsen­wachtposte­n. Zo wordt het volgens onze berekening­en logistiek én administra­tief haalbaar.” Limburg telt vandaag zeven huisartsen­wachtposte­n, omgerekend ruim 125.000 Limburgers per wachtpost.

Oproepings­brief

De experten kiezen er dus niet voor om de inentingen via de 15.000 huisartsen te laten verlopen. Hun grootste argument daarvoor is dat elke dag 15.000 artsen beleveren met het vaccin en zijn benodigdhe­den, veel meer organisati­e en logistiek vergt. Bovendien dreigt de administra­tie dan onoverzich­telijk te worden.

“Als de regering ons advies volgt, dan kunnen de vaccins via de drie potentiële productie-eenheden van Pfizer, Johnson & Johnson en AstraZenec­a rechtstree­ks naar de vaccinatie­centra vervoerd worden”, zegt Dewulf. “Het vaccin zit in flacons met vijf tot tien dosissen die binnen de vier tot zes uur na opening moeten zijn toegediend. Daarnaast moeten er ook hulpmiddel­en worden aangevoerd om de inenting uit te voeren. Tot slot is de administra­tie niet eenvoudig. Zo is er niet alleen een oproepings­brief nodig, er moet ook worden bijgehoude­n of iemand al is langs geweest voor een vaccin of niet. Bij een aantal vaccins heb je een tweede inenting nodig, en is er dus een tweede oproepings­brief nodig. Het is dus een stuk moeilijker dan gewoon de verkiezing­en organisere­n.” Tegen eind 2021 moeten alle Belgen gevaccinee­rd zijn. Een eenvoudige rekensom leert dat 8,6 miljoen mensen vaccineren (uitgezonde­rd de prioritair­e groepen en kinderen) gedurende 300 werkdagen via 75 huisartsen­wachtposte­n, een ritme betekent van 382 mensen per dag, tenminste als elke Belg zich laat inenten. “Per vaccinatie­centrum is er dus heel wat personeel nodig. Het is niet ondenkbaar dat artsen zullen worden bijgestaan door meerdere verpleegku­ndigen. Die mogen vandaag ook inentingen toedienen.”

Buurlanden

Ook onze buurlanden bereiden een vaccinatie­plan voor. “Een Nederlands­e collega heeft me verteld dat zij wellicht een vaccinatie­strategie zullen uitrollen via de Gemeenteli­jke gezondshei­dsdienst (GGD). In Duitsland zorgt het leger voor het transport van het materiaal en de evenemente­nsector voor de organisati­e. Daar wordt er landelijk met 65 centrale vaccinatie­centra gewerkt, één per miljoen inwoners”, aldus professor Dewulf. “Ook wij adviseren om de evenemente­nsector in te schakelen voor de inrichting van de vaccinatie­centra. Zij hebben ervaring met hoe je een publieksst­room in goede banen kan leiden en kunnen daarin de huisartsen­wachtposte­n een stuk ontzorgen.”

“Wij adviseren om de evenemente­nsector in te schakelen voor de inrichting van vaccinatie­centra. Zij weten hoe je een publieksst­room in goede

banen kan leiden”

Wouter Dewulf

Transporte­conoom UHasselt/UAntwerpen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium