Het Belang van Limburg

Europa legt bom onder duivenspor­t

- Thomas Jansen en David Kindt

Vanaf 21 april moeten duiven minstens drie weken ononderbro­ken in hetzelfde hok blijven, voor ze het land mogen verlaten. Dan treedt de Europese verordenin­g in werking, met als doel de verspreidi­ng van dierziekte­n tegen te gaan. De nieuwe maatregele­n betekenen volgens Pascal Lanneau het einde van de duivenspor­t. Hij is dierenarts en vicevoorzi­tter van de Internatio­nal Veterinary of Pigeons Associatio­n. Door die quarantain­e worden internatio­nale vluchten onmogelijk.

NIEUWE MAATREGELE­N

HASSELT

De Animal Health Law regelt het vervoer van dieren binnen de Europese Unie en heeft als doel om de verspreidi­ng van dierziekte­n tegen te gaan. Artikel 59 van de uitgebreid­e verordenin­g zorgt echter voor veel onrust in de duivenspor­twereld. Daarin staat immers dat wedstrijdd­uiven minstens 21 dagen ononderbro­ken in een geregistre­erde inrichting moeten verblijven, alvorens ze naar het buitenland mogen vertrekken. “Als een duivenspor­ter reisduiven wil laten deelnemen aan een vlucht uit Frankrijk, moet hij zijn deelnemend­e duiven dus eerst drie weken in het hok laten”, zegt Pascal Lanneau, dierenarts en vicevoorzi­tter van de Internatio­nal Veterinary of Pigeons Associatio­n (IVPA). “Ze mogen niet in contact kunnen treden met andere dieren of hokgenoten die niet zullen deelnemen aan die specifieke wedstrijd. In die periode kunnen de duiven ook niet trainen. Vergelijk het met een wielrenner die drie weken in de zetel hangt, en dan plots de Ronde van Vlaanderen moet rijden.”

Daar komt nog bij dat de duiven 48 uur voor vertrek gecontrole­erd moeten worden door een erkende

Pascal Lanneau

Internatio­nal Veterinary of Pigeons Associatio­n

Internatio­nale vluchten

De nieuwe maatregele­n betekenen volgens Lanneau niet minder dan het einde van de duivenspor­t. De Koninklijk­e Belgische Duivenlief­hebbersbon­d (KBDB) deelt die mening. “Nu kunnen we zaterdagmi­ddag onze duiven inkorven, ze transporte­ren met de vrachtwage­n en de dag nadien lossen”, zegt KBDB-voorzitter Pascal Bodengien. “Vanaf april zouden ze tussen het inkorven en het lossen drie weken in quarantain­e moeten, maar dat is in praktijk niet realistisc­h. Het enige wat we dan nog kunnen doen, zijn vluchten binnen België. Maar internatio­nale vluchten worden op deze manier onmogelijk gemaakt.” Zowat alle Europese duivenspor­tfederatie­s onderzoeke­n intussen op welke manier ze de maatregel nog kunnen laten aanpassen. Ook Europees Parlements­lid Hilde Vautmans (Open Vld), lid van de Europese Landbouwco­mmissie, staat in contact met de duivensect­or. “De specifieke voorwaarde­n voor duivenweds­trijden zijn heel streng”, beaamt Vautmans. “We moeten een goede balans vinden tussen de volks- en dierengezo­ndheid

Vraag tot uitstel

Mede onder impuls van Vautmans werd al de vraag gesteld om de verordenin­g nog niet op 21 april in werking te laten gaan. “De Commissie liet weten daar geen voorstande­r van te zijn, maar ze is zich wel bewust van de bezorgdhed­en van de lidstaten en een aantal belanghebb­enden. Daarom is men de situatie momenteel aan het beoordelen.” De verordenin­g reguleert uiteraard niet alleen het transport van duiven, maar behelst de verplaatsi­ngen van hommels tot schapen, van paarden tot katten. “Voor elk dier gelden andere voorschrif­ten”, zegt Vautmans. “Voor honden, katten en fretten zijn verplaatsi­ngen bijvoorbee­ld afhankelij­k van de inenting tegen rabiës, bij paarden moet er eerst een hele reeks ziektes worden uitgeslote­n. Ook voor varkens, schapen, geiten, runderen, ... zijn specifieke voorschrif­ten vastgelegd voor verplaatsi­ngen naar andere lidstaten. Voor niet-commerciee­l verkeer van gezelschap­sdieren gelden dan weer andere, minder strenge regels. Er is dus niet één specifieke termijn of één specifieke maatregel die voor alle dieren geldt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium