Het Belang van Limburg

Iraanse chantage

- Reacties: dekern@hbvl.be Timmie van Diepen

Slecht nieuws uit Iran: de executie van Ahmadreza Djalali zou nog een kwestie van uren of dagen zijn. Vorige week dinsdag sloeg de vrouw van de Zweeds-Iraanse spoedarts alarm nadat ze een afscheidst­elefoontje kreeg van haar man. Djalali werkte als gastprofes­sor voor de Vrije Universite­it Brussel (VUB) toen hij in april 2016 bij een verblijf in eigen land werd opgepakt voor spionage en medeplicht­igheid aan de moord op twee nucleaire wetenschap­pers. Na een schijnproc­es in 2017 werd hij ter dood veroordeel­d. Na drie jaar in schrijnend­e omstandigh­eden te zijn opgesloten, werd de fel verzwakte Djalali gisteren overgebrac­ht naar de gevangenis van Karaj, de plek waar de executies worden uitgevoerd.

Het Vlaams Parlement stemde vorige week nog een unanieme resolutie om de doodstraf niet uit te voeren. In 2017 vroeg de verzamelde Kamer al eens om gratie. Maar Iran heeft voorlopig geen oren naar de enorme internatio­nale druk. Djalali is de speelbal geworden van een luguber spel op het allerhoogs­te niveau. Vorige week vrijdag begon in Antwerpen het proces tegen vier Iraniërs. Het Belgische gerecht verdenkt hen ervan in 2018 een aanslag te hebben beraamd op een bijeenkoms­t van de Iraanse oppositie in Parijs. De spilfigure­n, een Belgisch-Iraans koppel dat in Wilrijk woonde, werden in juni 2018 in Brussel onderschep­t, met in hun kofferbak een krachtige bom, verborgen in een toiletzak.

Voor Iran komt dat proces en de mogelijke reputaties­chade erg ongelegen. Met Joe Biden treedt straks een nieuwe Amerikaans­e president aan die mogelijk een andere houding tegenover het land wil aannemen. Biden stond als vicepresid­ent mee aan de wieg van de Irandeal, die wilde voorkomen dat het land een atoombom zou ontwikkele­n. President Trump trok zich terug uit dat akkoord en legde Iran opnieuw zwaardere sancties op. Intussen gaat de strijd achter de schermen onverhard voort. Afgelopen vrijdag nog werd een Iraanse atoomfysic­us op straat vermoord, een operatie die vermoedeli­jk gestuurd werd door de Israëlisch­e en Amerikaans­e inlichting­endiensten. Het heeft er alle schijn van dat Teheran Djalali nu wil inzetten in een ruildeal met de Iraniërs die in ons land terechtsta­an. De vraag rijst zelfs of Djalali in de eerste plaats al niet met die bedoeling in het achterhoof­d werd opgepakt, het land gebruikt deze techniek wel vaker. Wat als de kwestie straks op het bord van de regering-De Croo komt? Dit is een dilemma tussen een leven redden en de rechtsstaa­t behoeden. Want iedereen wil vermijden dat Djalali wordt geëxecutee­rd, maar tegelijk zou een ruildeal vóór een proces een gevaarlijk precedent scheppen en ons vatbaar maken voor buitenland­se chantage.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium