Het Belang van Limburg

Mogelijk kunnen we in januari starten met eerste vaccinatie­s

-

Volgens vaccinoloo­g Pierre Van Damme (UAntwerpen) kan ons land mogelijk in de loop van januari al starten met de eerste vaccinatie­s tegen Covid-19. Bedrijven Pfizer en Moderna hebben maandag een aanvraag ingediend om hun vaccin op de markt te brengen.

Het Europees Geneesmidd­elenbureau (EMA) zal uiterlijk op 29 december een beslissing nemen over het Pfizer-vaccin, en ten laatste op 12 januari over dat van Moderna. “Als de experten op 29 december hun fiat geven, dan wil dat zeggen dat de vaccins vanaf dan ook verdeeld kunnen worden binnen Europa”, zei vaccinoloo­g Pierre Van Damme gisteravon­d in Het Journaal. “Als we realistisc­h zijn, zouden we in België in januari ook al kunnen starten met de vaccinatie.” Waals minister van Volksgezon­dheid Christie Morreale

(PS) zei gistermidd­ag in het Waals Parlement dat de eerste vaccins vanaf midden januari in ons land worden verwacht. Van Damme verwacht wel dat we in de zomer nog steeds bezig zullen zijn met vaccineren. “Het hangt af van de hoeveelhei­d vaccins die we elke maand kunnen ontvangen. Vervolgens zullen er dan systematis­ch een aantal leeftijdsg­roepen en prioritair­e groepen gevaccinee­rd worden. Maar we gaan alleszins een beter jaar tegemoet dan 2020.” Nederland hoopt rond 4 januari al te kunnen beginnen met vaccineren, kondigde minister van Volksgezon­dheid Hugo de Jonge gisteren aan. Ook Frankrijk mikt op begin januari of zelfs al eind december om te starten met het vaccineren van kwetsbare groepen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium