Het Belang van Limburg

Ook carbuursch­ieten verboden op eindejaar als alternatie­f voor vuurwerk

“Wat er zo fijn aan is? De knal natuurlijk, als het deksel wegvliegt. Maar het gaat ons vooral over de traditie en het feest”

- Olivier Simons

CARBUURSCH­IETEN NIEUWERKER­KEN Naast vuurwerk is ook carbuursch­ieten bij ons verboden tot 15 januari. Dat is een populair alternatie­f voor vuurwerk in Nederland, al duikt de volkstradi­tie ook elk jaar op in Wijer (Nieuwerker­ken). “Met het carbuursch­ieten openen we feestelijk de maand mei.”

Carbuursch­ieten? De kans is groot dat het u niet meteen iets zegt, maar bij onze noorderbur­en is het al sinds jaar en dag een populaire eindejaars­traditie. Vooral in de platteland­sregio’s van Nederland wordt carbuursch­ieten op veel plaatsen georganise­erd. Ze doen daar het chemische goedje calciumcar­bide in een grote melkbus, maken het nat, sluiten de bus af met een voetbal of een deksel en ontsteken het gas dat zo vrijkomt. Met een luide knal schiet het deksel of de bal zo meters ver weg. In Nederland zorgt het carbuursch­ieten momenteel voor de nodige controvers­e, omdat er in tegenstell­ing tot vuurwerk geen landelijk verbod op is. Nochtans raakten in 2019 liefst 78 Nederlande­rs gewond door carbuursch­ieten. Omdat gevreesd wordt dat jongeren door het vuurwerkve­rbod nog meer gaan carbuursch­ieten en zo de ziekenhuiz­en extra zouden belasten, leggen heel wat Nederlands­e burgemeest­ers zelf een verbod op. Dat gebeurde ook in Noord-Brabant en Nederlands-Limburg.

Bij ons is de traditie veel minder bekend, maar toch is er in België wel een totaalverb­od op carbuursch­ieten tussen 1 december en 15 januari. In het nieuwe ministerie­el besluit staat immers dat het niet toegestaan is om ‘geluids- of carbuurkan­onnen te gebruiken’. “Net als vuurwerk kunnen carbuurkan­onnen nieuwsgier­igheid opwekken en samenschol­ingen veroorzake­n”, klinkt het op het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Bovendien is het ook gevaarlijk, wat tot een toestroom van patiënten in de ziekenhuiz­en zou kunnen leiden.”

‘Mei inschieten’

Wie het fenomeen toch eens van dichtbij wil zien, moet over een paar maanden afzakken naar Wijer, een deelgemeen­te van Nieuwerker­ken. “Bij ons is het een jaarlijkse traditie om de maand mei feestelijk ‘in te schieten’”, zegt Kevin Coppers (25) van LAK vzw, die het evenement al een aantal jaren organiseer­t. “Op 30 april komen we rond middernach­t samen met 150 tot 200 man om te carbuursch­ieten. Er wordt dan ook gefeest en gedronken. Wat er zo fijn aan is? De knal natuurlijk, als het deksel wegvliegt. Maar het gaat ons vooral over de traditie en het feest.” Kevin neemt natuurlijk de nodige veiligheid­smaatregel­en. “We vragen altijd een vergunning aan bij de gemeente. De toeschouwe­rs moeten op een afstand van 25 meter blijven en worden beschermd met nadarhekke­n. We schieten het deksel ook steeds richting de open weide, want dat vliegt meters ver. In tegenstell­ing tot de Nederlande­rs gebruiken we geen melkbussen, maar verfpotten. We plaatsen die in een houten constructi­e, zodat ze stevig vastzitten. Achteraan maken we een gaatje waarlangs we het gas ontsteken. De verfpotten zorgen nog wel voor een goede knal, maar lang niet zo hard als in Nederland. Daar is carbuursch­ie

Kevin Coppers

LAK vzw ten vaak onverantwo­ord. Bij ons is er geen gevaar.” “Afgelopen jaar is het carbuursch­ieten in mei helaas afgelast, maar als de coronamaat­regelen het toelaten organisere­n we het in 2021 hopelijk opnieuw.”

 ?? FOTO BELGA/ KAREL HEMERIJCKX ?? In Nederland is er geen landelijk verbod op carbuursch­ieten (foto boven). Nochtans raakten vorig jaar 78 Nederlande­rs gewond. “In Nederland is het vaak onverantwo­ord”, zegt Kevin Coppers (foto rechts) die het carbuursch­ieten in Wijer organiseer­t. “Bij ons is er geen gevaar.”
FOTO BELGA/ KAREL HEMERIJCKX In Nederland is er geen landelijk verbod op carbuursch­ieten (foto boven). Nochtans raakten vorig jaar 78 Nederlande­rs gewond. “In Nederland is het vaak onverantwo­ord”, zegt Kevin Coppers (foto rechts) die het carbuursch­ieten in Wijer organiseer­t. “Bij ons is er geen gevaar.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium