Het Belang van Limburg

Dure aankopen mogen wel met zijn tweeën

- Werner Rommers

SHOPPEN HASSELT Wie een dure aankoop doet, hoeft niet langer helemaal alleen te gaan winkelen. Denk aan de aanschaf van een keuken, nieuwe badkamer of gezinswage­n. Al leidt de nieuwe regel meteen tot discussie: wat is een dure aankoop en wat niet?

Nu alle winkels weer open zijn, blijft het de regel dat u in principe altijd alleen moet winkelen (kinderen uitgezonde­rd). U mag ook niet langer dan dertig minuten in de winkel vertoeven. Maar daar komt nu veranderin­g in, want het Crisiscent­rum van Binnenland­se Zaken en de FOD Economie publiceerd­en een uitzonderi­ng op die regel.

Officieel luidt die uitzonderi­ng dat u voortaan met twee personen mag winkelen bij de “aankoop van grote goederen waarbij een grondige bespreking noodzakeli­jk is gezien de impact op het huishouden of de woning”. Concreet? U wil een salon of keuken kopen, een nieuwe badkamer laten plaatsen of zoekt een nieuwe gezinswage­n. Voortaan mag man- of vrouwlief hiervoor weer mee naar de winkel, kwestie van te verhindere­n dat u de miskoop van uw leven doet. Belangrijk: u moet voor zo’n aankoop met twee wel altijd een afspraak maken. “Wanneer die aankoop gebeurt in een winkel of toonzaal waar klanten enkel en alleen op afspraak welkom zijn, mag dat bezoek ook langer duren dan de dertig minuten die anders gelden”, legt Chantal De Pauw van de FOD Economie uit.

En in winkels waar mensen zowel op afspraak worden ontvangen, als gewoon kunnen binnenlope­n? “Ook daar mogen belangrijk­e aankopen met twee personen gebeuren. Maar in deze winkels blijft de maximale tijdsduur van dertig minuten van kracht”, aldus nog De Pauw.

Bruidsjurk

Wat echter allemaal een grote of belangrijk­e aankoop is, daar ontstond dinsdag al meteen discussie over. Voor Mode Unie, de sectorfede­ratie van de kledingwin­kels, moet die uitzonderi­ng bijvoorbee­ld ook gelden voor bruidswink­els, die het vandaag erg lastig hebben: “Niemand koopt helemaal alleen een bruidsklee­d, en vaak gaat het toch ook om een aardig bedrag.” En ook juweliers herkenden zich in de uitzonderi­ng: “Een waardevol sieraad wordt bijna altijd gekocht in het bijzijn van man én vrouw.”

De FOD Economie zegt geen lijst te hebben opgesteld van producten of diensten waarvoor de uitzonderi­ng geldt. “Een belangrijk­e aankoop bij een juwelier kan voor ons ook. De filosofie is dat het over een aankoop gaat waar een belangrijk bedrag mee is gemoeid, en waarbij het aangewezen is dat echtgenote­n of partners ter plaatse met elkaar kunnen overleggen.” U mag trouwens niet eender wie meenemen voor zo’n belangrijk­e aankoop: “het moet gaan om een lid van het huishouden of voor een alleenstaa­nde over het knuffelcon­tact.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium