Het Belang van Limburg

Eén op de drie Black Friday-aanbieding­en neemt u bij de neus

- Kristof Simoens

KORTINGEN HASSELT Liet u zich ook verleiden door een Black Friday-promo? Dan is de kans één op drie dat u om de tuin bent geleid. Niet elke aanbieding is namelijk even correct, aldus Test-Aankoop.

De combinatie van gesloten winkels en de stijgende bekendheid van Black Friday zorgden voor de drukste onlinewink­eldagen ooit. Volgens betaalspec­ialist Worldline lag het aantal transactie­s ruim twee keer zo hoog als op een normale vrijdag en 40 procent hoger dan op

Black Friday vorig jaar. Op nummer twee staat Cyber Monday (eergistere­n), met 39 procent meer transactie­s dan in 2019. Maar er is een keerzijde. Uit doorgedrev­en prijsanaly­ses van 234 promoties over de periode van 30 dagen voor Black Friday, blijkt dat liefst 74 aanbieding­en – bijna één op drie – de consument een grotere korting voorspiege­lden dan hij of zij eigenlijk kreeg. Gemiddeld was de beloofde korting 26 procent, terwijl de échte slechts 8 procent bedroeg, zo becijferde Test-Aankoop.

“Vooral bij hightech en huishoudel­ektro durven de retailers flink te overdrijve­n: bij tv’s, smartphone­s, speakers en dergelijke bedroeg de gemiddelde aangekondi­gde korting 27 procent terwijl die in het echt maar 9 procent bedroeg. Voor stofzuiger­s, keukenrobo­ts en dergelijke bleek de aangekondi­gde korting gemiddeld 30 procent terwijl het echte prijsversc­hil amper 7 procent was”, zegt Simon November van Test-Aankoop. Bol.com en MediaMarkt namen het vaakst een loopje met de werkelijkh­eid. Krëfel kwam als beste uit de steekproef.

De handelaars gebruiken verschille­nde tactieken voor die opgefokte promoties. “Zo durven ze de adviesprij­s van de fabrikant als doorgestre­epte prijs naast de Black Friday-prijs te zetten, terwijl ze die adviesprij­s tevoren nooit hebben gehanteerd”, zegt November. “Ook verrekenen ze cashbacks meteen in de geaffichee­rde korting, terwijl die niet enkel voor Black Friday gelden. Zo pakte Expert uit met een korting van 90 euro op een iPhone. Uiteindeli­jk bleek het om een promotie van maar 40 euro te gaan en een cashback van 50 euro. Zelfs onze prijsjager­s hadden dat niet meteen door.” Maar het kan nog straffer: negen van de 234 geanalysee­rde promo’s bleken ronduit vals. “In die zin dat onze enquêteurs in de 30 dagen voor Black Friday de toestellen zelfs tegen een lagere prijs vonden dan de zogezegde Black Friday-promotie. Dan ben je gerold.”

 ?? FOTO AFP AP ?? Soms zijn zelfs Black Friday-deals te mooi om waar te zijn.
FOTO AFP AP Soms zijn zelfs Black Friday-deals te mooi om waar te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium