Het Belang van Limburg

Vlaanderen overtroeft Wallonië in testing en contacttra­cing

De testing, contracttr­acing en aanpak in woonzorgce­ntra staan in Vlaanderen veel meer op punt dan in Wallonië, met minder coronabesm­ettingen en oversterft­e als gevolg. Dat blijkt uit rapporten van Sciensano en coronacomm­issaris Pedro Facon.

- Yves Lambrix

1. TESTING

In de week van 20 tot 26 november werden in ons land 201.677 coronatest­en afgenomen, gemiddeld 28.811 per dag. De cijfers verschille­n echter fors per regio. Hoewel 57 procent van de Belgische bevolking in Vlaanderen woont, werden twee op de drie testen hier afgenomen: 133.921 stuks of gemiddeld 19.132 per dag. Wallonië klokte af op 49.070 testen (7.010 per dag) en het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest op 14.842 testen (2.122 per dag). Vlaanderen tekende vorige week 10.770 positieve testen op. Dat is 8 procent van het totaalaant­al. Wallonië tekende 7.756 positieve tests op, wat een positivite­itsratio van 15,8 procent is. Voor Brussel gaat het om 2.122 positieve tests of 14,8 procent.

2. CONTACTTRA­CING

Waar het aantal besmetting­en in de eerste golf (maart-april) in de drie regio’s verhouding­sgewijs gelijk opliep, is er volgens de ‘analyse van de epidemiolo­gische situatie’ van federaal coronacomm­issaris Pedro Facon nu wel een groot verschil. Terwijl Vlaanderen op het hoogtepunt van deze tweede golf (eind oktober) net boven de 1.000 besmetting­en per 100.000 inwoners zat, waren er dat in Brussel meer dan 2.000 en in Wallonië zelfs bijna 3.000. Experten als viroloog Marc Van Ranst wijten dit onder meer aan de contactops­poring die, ondanks zware kritiek, in Vlaanderen wél heeft standgehou­den en in de rest van het land niet. Dat is opmerkelij­k omdat Vlaanderen met 490 inwoners per km2 een grotere bevolkings­dichtheid heeft dan Wallonië (215) en zelfs Nederland (416), en virologen beamen dat het virus zich sneller verspreidt in dichtbevol­kte gebieden. Dit is meteen ook de reden waarom winkels, zwembaden, musea… de voorbije weken gesloten bleven. Hoewel dichtbevol­kt, heeft Vlaanderen deze tweede golf relatief goed doorstaan.

3. OVERSTERFT­E

Tijdens de tweede coronagolf is de oversterft­e vooral uitgesprok­en in Wallonië: met 1.914 extra sterfgeval­len sinds 19 oktober, bedraagt de oversterft­e er 91,9 procent. Met andere woorden: er overleden bijna dubbel zoveel mensen als normaal. Het aantal sterfgeval­len per dag ligt er dicht bij het dagelijkse maximum tijdens de eerste golf. Vlaanderen tekende in dezelfde periode 1.074 extra sterfgeval­len op, wat een oversterft­e van 30,6 procent is of drie keer lager dan Wallonië. Brussel telde 371 extra sterfgeval­len 371, of een oversterft­e van 64,9 procent.

4. WOONZORGCE­NTRA

Dat de oversterft­e minder groot is dan in de eerste golf, heeft twee belangrijk­e oorzaken. Een betere behandelin­g in de ziekenhuiz­en is er een van. “Maar de allerbelan­grijkste reden is dat de woonzorgce­ntra in verhouding beter standhoude­n, onder meer door een betere toegang tot mondmasker­s en beschermin­gsmateriaa­l“, zegt viroloog Steven Van Gucht. Dit blijkt ook uit de cijfers: in de eerste golf was bijna twee derde van de coronadode­n een rusthuisbe­woner. Nu is dat minder dan de helft. Verhouding­sgewijs doet Vlaanderen het ook hier een stuk beter dan de andere regio’s. Volgens Sciensano raakten in de week van 11 tot 17 november in Wallonië 29,2 per 1.000 rusthuisbe­woners besmet. In Brussel waren er dat 24,3 en in Vlaanderen 20,7. En terwijl Vlaanderen nooit boven de 28 besmetting­en per 1.000 rusthuisbe­woners heeft gezeten, komt Brussel van meer dan 50 en Wallonië zelfs van bijna 70 besmetting­en op 1.000 rusthuisbe­woners. Daarmee is het aantal sterfgeval­len bij 65-plussers er hoger dan tijdens de eerste golf.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De test drive-in van het ZOL. Twee op de drie coronatest­en werden in Vlaanderen afgenomen. Wallonië en Brussel moeten het met een pak minder doen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De test drive-in van het ZOL. Twee op de drie coronatest­en werden in Vlaanderen afgenomen. Wallonië en Brussel moeten het met een pak minder doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium