Het Belang van Limburg

Vlaanderen verdubbelt testcapaci­teit tot 23.000 testen per dag

- Yves Lambrix

De huisartsen­kringen zijn er de voorbije weken in geslaagd de capaciteit van de 70 testcentra in Vlaanderen ruimschoot­s te verdubbele­n. “Er kunnen nu tot 23.000 testen per dag afgenomen worden”, zegt minister Wouter Beke (foto).

De Vlaamse regering besliste eind oktober om de test- en triagecent­ra 2,5 miljoen euro extra toe te stoppen om hun testcapaci­teit uit te breiden. Huisartsen­kringen konden een subsidie krijgen voor de uitbatings­en infrastruc­tuurkosten van deze centra en voor het aanstellen van een test- en triagemana­ger. Deze testcentra zorgen ervoor dat de huisartsen­praktijken niet overbelast raken door testafname­s.

In ruil werd aan de huisartsen­kringen gevraagd om minstens één test- en triagecent­rum per 100.000 inwoners te installere­n en zich te engageren om minstens een testcapaci­teit van 350 afnames per 100.000 inwoners per dag te voorzien. Dat zou neerkomen op 20.000 testafname­s per dag, een verdubbeli­ng van de 10.000 testen per dag die ze in september deden.

“Niet volledig benut”

“De huisartsen­kringen zijn daar meer dan in geslaagd. Met personeels­ondersteun­ing van lokale besturen, diensten voor thuisverpl­eging, zorgraden en ziekenhuiz­en baten zij momenteel 70 testcentra uit. Die centra kunnen in totaal 23.000 testen per dag afnemen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Met de dalende besmetting­scijfers is die testcapaci­teit momenteel niet volledig nodig. Ze is nu wel beschikbaa­r wanneer weer meer mensen zonder symptomen zich laten testen omdat ze contact hadden met een besmet persoon, terugkeren uit een rode zone of wanneer een nieuwe opstoot van Covid-19 zich zou voordoen.” Wie zich wil laten testen in een testcentru­m, maakt eerst online een afspraak. Dit kan via MijnGezond­heid.be, waar je een centrum in je buurt kan zoeken. Om een afspraak te kunnen maken heb je altijd een testcode nodig van 16 cijfers.

Wie symptomen heeft van Covid19, belt eerst naar zijn huisarts om een voorschrif­t voor een test met code te krijgen. Mensen zonder symptomen die een risicovol contact hadden met een besmet persoon, worden opgebeld door contacttra­cers en krijgen een code via sms.

Wie een rood scherm krijgt op de app Coronalert neemt contact op met de huisarts indien er symptomen zijn, of met het contactond­erzoek op 02/214.19.19 om een testcode te krijgen. Wie terugkeert uit een rode zone en in het PLF aangeeft daar risicovoll­e contacten te hebben gehad, krijgt een sms met een testcode.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium