Het Belang van Limburg

Limburgs lik-op-stukbeleid binnenkort in heel België

Het Limburgse lik-op-stukbeleid van sectie M krijgt navolging. In januari bestaat het systeem in de hele provincie en daarna wil minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne het uitrollen naar de rest van het land.

- Phillip Pergens

Minister Van Quickenbor­ne (Open Vld) was onder de indruk toen hij gisteren een bezoek bracht aan het Genkse politiebur­eau. Als fictief pleger van partnergew­eld moest hij er voor de M-magistraat verschijne­n. Die zat in Hasselt en dagvaardde hem via een videogespr­ek. “Limburg kan de rest inspireren. Ik wil dit systeem in het hele land uitrollen”, zegt Van Quickenbor­ne.

Sectie M is een team van vier magistrate­n, een parketjuri­st en zes administra­tieve medewerker­s. Samen voeren ze een lik-op-stukbeleid, waarbij ze lokale criminalit­eit meteen aanpakken. Het doel is om dossiers binnen de twee maanden te behandelen. “Het is de spoeddiens­t van ons parket”, zegt M-magistraat en woordvoerd­er Pieter Strauven. Winkeldiev­en, slaags geraakte dronkaards, corona-overtreder­s en vandalen, maar ook stalking of drugsfeite­n. Eenvoudige criminalit­eit, gemakkelij­k te bewijzen. “Maar ze moesten voorheen lang op de behandelin­g van hun dossier wachten. Een half jaar na de feiten je dagvaardin­g krijgen, daar wilden we iets aan doen. Sneller reageren. Het gevoel van straffeloo­sheid onderuitha­len, de irritaties bij de politie wegnemen.”

Bij de politie zal het verhoor met de verdachte plaatsvind­en. “We plannen dat verhoor in via onze digitale agenda. Na het politiever­hoor nemen ze contact op met de M-magistraat. Die neemt dezelfde dag nog een beslissing en deelt deze mee aan de verdachte. Dat kan via een videogespr­ek op afstand”, zegt sectiehoof­d Miet Knuts. Die confrontat­ie is belangrijk. “Als magistraat kan je een gezicht op het dossier plakken en naar het verhaal luisteren.”

Schuldinzi­cht

De verdachte krijgt ook te horen wat de gevolgen van zijn daden zijn. “Schuldinzi­cht is belangrijk, het achtergron­dverhaal ook. Er zijn veel mogelijkhe­den. We kunnen na contact met het justitiehu­is voor alternatie­ve maatregele­n gaan. Bijvoorbee­ld therapie voor een verslaving. Maar zijn de opties niet toereikend, dan dagvaarden we en komt de zaak voor.”

Bij sommige dossiers is snelheid van kapitaal belang. “Vanuit dat standpunt hebben we bijvoorbee­ld ook intrafamil­iaal geweld aan het lik-op-stukbeleid toegevoegd. Hoewel niet alle feiten in aanmerking komen, kan je dankzij het snelle optreden bepaalde thuissitua­ties ondermijne­n. We kunnen slachtoffe­r en dader naar de juiste instanties doorverwij­zen vooraleer het probleem verder escaleert.”

Minderjari­gen

In de toekomst denkt het parket aan een verdere uitbouw van het takenpakke­t. “Momenteel zitten we met de problemati­ek van de coronamaat­regelen, waardoor de agenda goed volloopt. Maar we denken erover na om zaken met minderjari­gen toe te voegen”, zegt Knuts. “We merken hoe de visuele confrontat­ie met jongvolwas­senen een grote impact op hen heeft. Door de feiten met minderjari­ge daders via sectie M te behandelen hebben we een kans om de verdachte persoonlij­k aan te spreken en te wijzen op de consequent­ies van zijn daden. We zullen dit moeten bekijken.”

Het systeem wordt massaal gebruikt. In oktober en november werden 214 dossiers op de agenda gezet, waarvan 120 schermgesp­rekken. Van de veertien politiezon­es hebben zeven korpsen al hun M-magistraat. Met Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken en Kanton Borgloon zitten nog twee zones in de opstartfas­e. In januari zijn Heusden-Zolder, Beringen-Ham-Tessenderl­o, HANO, Maasland en Kempenland als laatste aan de beurt. Daarna volgt, zo wil Van Quickenbor­ne, de rest van het land.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Sectie M, hier voltallig aanwezig, is de ‘spoeddiens­t’ van het parket en de politie.
FOTO SVEN DILLEN Sectie M, hier voltallig aanwezig, is de ‘spoeddiens­t’ van het parket en de politie.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Justitiemi­nister Vincent Van Quickenbor­ne was gisteren op bezoek in Limburg. Hij mocht aan den lijve ondervinde­n waar sectie M mee bezig is.
FOTO SVEN DILLEN Justitiemi­nister Vincent Van Quickenbor­ne was gisteren op bezoek in Limburg. Hij mocht aan den lijve ondervinde­n waar sectie M mee bezig is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium