Het Belang van Limburg

VUB-prof Djalali overgebrac­ht naar executiepl­aats in Iran

- Arnout Gyssels

Ahmadreza Djalali, de IraansZwee­dse professor die aan de VUB doceerde en in Iran gevangenzi­t, is overgebrac­ht naar een beruchte gevangenis bij Teheran, de plek waar het regime executies uitvoert. Iran laat doorscheme­ren dat een ruil nog mogelijk is, voor hun diplomaat/spion die in Antwerpen terechtsta­at. Maar dan moet het wel snel gaan.

Dat Ahmadreza Djalali naar een gevangenis in Karaj is overgebrac­ht, baart grote zorgen. Het is daar dat de Iraanse autoriteit­en hun executies uitvoeren. De rechter die toezicht houdt op de doodstraf liet bovendien verstaan dat Djalali nog een laatste bezoek van zijn familie zou mogen ontvangen voor hij terechtges­teld wordt. Alle alarmbelle­n gaan daarmee af bij Amnesty Internatio­nal en de VUB, waar de Iraans-Zweedse professor rampengene­eskunde gastdocent was. “Het is een kwestie van uren”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty Internatio­nal Vlaanderen. “Na meer dan vier jaar in onzekerhei­d lijkt de situatie nu extreem snel de slechte kant uit te gaan. Zolang Ahmadreza Djalali nog in leven is, is er nog iets mogelijk. Maar dan moet er wel massale druk komen van de Europese Unie en de Verenigde Staten.”

Djalali werd in 2016 opgepakt tijdens een werkbezoek aan Iran.

Hij werd beschuldig­d van spionage en eind oktober 2017 ter dood veroordeel­d. Amnesty Internatio­nal noemt zijn proces “fundamente­el oneerlijk” en zegt dat hij tot bekentenis­sen werd gedwongen na psychische folteringe­n. De man raakte in gevangensc­hap ook nog eens zwaar ziek.

Geheim agent

Er is mogelijk nog één manier om een executie te vermijden. Iran liet aan de advocaat van Djalali verstaan dat ze uit zijn op een ruil met diplomaat Assadollah Assadi. Die staat in ons land terecht voor zijn rol in een verijdelde aanslag in 2018. Assadi zou die aanval als geheim agent mee gepland hebben. “De situatie van Djalali verergert doordat België moeilijk doet over Assadi”, was de boodschap van de Iraanse autoriteit­en. Iran probeert wel vaker zulke deals op poten te zetten.

“Het is koffiedik kijken”, zegt professor internatio­nale politiek Tom Sauer (UA). “Iran zal wel niet verwachten dat er onmiddelli­jk reactie komt op het vlak van die diplomaat. Het is eerder ongewoon voor ons land dat er zo’n deal zou komen. Aan de andere kant is er wel uitgebreid gelobbyd vanuit politieke hoek.” Minister van Buitenland­se Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft er intussen al verschille­nde bemiddelin­gspogingen op zitten.

Joe Biden

Iran is al volledig geïsoleerd op het internatio­nale toneel, dus op dat vlak heeft het land weinig te verliezen. Wel komt Joe Biden binnenkort aan de macht in de Verenigde Staten. Amnesty Internatio­nal heeft het dossier van Djalali intussen tot bij de verkozen president en zijn team gekregen. Als Biden de Irandeal nieuw leven in wil blazen, dan is de doodstraf van Djalali een verkeerd signaal. “Maar als Iran echt overtuigd is van de schuld van Djalali, dan bestaat de kans dat ze wel degelijk doorzetten”, zegt Sauer. “De man is veroordeel­d voor spionage en wordt in verband gebracht met de dood van twee kernwetens­chappers. Met zulke mensen heeft Teheran weinig geduld.”

Op VRT slaakte Djalali’s echtgenote Vide Mehrannia, die in Zweden verblijft, gisteren een noodkreet: “België, alstublief­t, help mijn man. Begrijp dat zijn leven echt in gevaar is. Contacteer Teheran, praat met de verantwoor­delijken daar. Wij hebben twee kinderen die hun papa al meer dan vier jaar niet gezien hebben.”

 ?? FOTO EPA ?? Nu Ahmadreza Djalali naar een plaats van executie is gebracht in Iran, slaakt zijn vrouw Vide Mehrannia een ultieme noodkreet: “België, alstublief­t, help mijn man. Begrijp dat zijn leven echt in gevaar is.”
FOTO EPA Nu Ahmadreza Djalali naar een plaats van executie is gebracht in Iran, slaakt zijn vrouw Vide Mehrannia een ultieme noodkreet: “België, alstublief­t, help mijn man. Begrijp dat zijn leven echt in gevaar is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium