Het Belang van Limburg

Echo schrapt een derde van de banen

-

HERSTRUCTU­RERING HOUTHALEN-HELCHTEREN

Bij de fabrikant van betonnen welfsels Echo staan zo’n 40 tot 50 banen op de tocht. De directie heeft dat aangekondi­gd op een bijzondere ondernemin­gsraad. Het plan wordt in de eerste helft van volgend jaar uitgevoerd.

Bij Echo werken zo’n 140 arbeiders en bedienden in vestiginge­n in Houthalen-Helchteren en Zutendaal. In totaal staat een derde van de jobs op de helling. In Houthalen-Helchteren zijn er ontslagen gepland bij arbeiders en bedienden, terwijl het in Zutendaal enkel om bedienden zou gaan. Vorige week hebben er na de bijzondere ondernemin­gsraad ook al personeels­vergaderin­gen plaatsgevo­nden. Inmiddels loopt ook de procedure in het kader van de wet Renault.

Overcapaci­teit

Echo werd in 2013 overgenome­n door de Ierse multinatio­nal CRH. Na een lange herstructu­rering gingen toen ook al 130 jobs verloren. “Door de coronacris­is zijn er minder werven en is de concurrent­ie in de sector van de betonnen welfsels moordend”, zegt vakbondsse­cretaris Luc Bressers van

ACV Bouw en Industrie. “Bovendien staan de prijzen onder druk door de overcapaci­teit.”

Goed sociaal plan

De vakbonden ACV Bouw en Industrie en ABVV Algemene Centrale laten weten alles in het werk te stellen om het aantal ontslagen zo veel mogelijk te beperken. “We gaan het overleg alle kans geven, maar het ziet er niet goed uit”, zegt Yannick Urbain, secretaris bij de Algemene Centrale van het ABVV. “We gaan onze verantwoor­delijkheid nemen om zo veel mogelijk mensen te redden. Voor de mensen die we niet kunnen redden, willen we een goed sociaal plan onderhande­len.”

 ?? RGG
FOTO ?? Bij de fabrikant van betonnen welfsels Echo staan zo’n 40 tot 50 banen op de tocht.
RGG FOTO Bij de fabrikant van betonnen welfsels Echo staan zo’n 40 tot 50 banen op de tocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium