Het Belang van Limburg

Limburgse bedrijven nauwelijks bezig met data

-

DATA HASSELT

Data, het nieuwe goud. Maar de Limburgse ondernemin­gen zijn er nauwelijks mee bezig, zo blijkt uit onderzoek van Hogeschool PXL. Slechts twee op de drie baseren er hun bedrijfsvo­ering op.

Het verzamelen en omzetten van allerlei data naar bruikbare en waardevoll­e informatie lijkt steeds belangrijk­er te worden in onze samenlevin­g. In de bedrijfswe­reld zijn data het nieuwe goud. Steeds meer bedrijven hanteren data om hun strategie, marketing, logistiek, HR-beleid of financieel beheer op te baseren.

Toch zijn er nog heel wat pijnpunten, zo ontdekte het Expertisec­entrum Innovatief Ondernemen van Hogeschool PXL na een uitgebreid onderzoek waar ook Unizo Limburg, VKW Limburg en Open Universite­it hun medewerkin­g aan verleenden. Daaruit blijkt dat data-gedreven ondernemen in Limburg nog in zijn kinderscho­enen staat.

Resultaten

Slechts drie op de tien Limburgse bedrijven zijn ermee aan de slag als gevorderde. Amper drie procent van de bedrijven noemt zich een expert op dit vlak. Twee op de drie zijn nog amateurs. “Te weinig tijd, geen kennis in huis of niet goed weten hoe eraan te beginnen”, zijn de meest gehoorde excuses. Maar toch ook wat perspectie­f: de grote hoop (92 procent) geeft toe dat het nodig is om meer data-gedreven te ondernemen. De meesten (6 op 10) denken aan het inzetten op een data-beleid of data-architectu­ur.

“Dat is begrijpeli­jk, want de bedrijfsto­p vindt in deze bizarre tijden andere dingen belangrijk­er”, zegt onderzoeke­r Inge Ectors. “Nochtans zijn er in elke ondernemin­g vandaag al heel wat data voorhanden, zoals aankoopgeg­evens van klanten, surfgedrag op de bedrijfswe­bsite, betaalgege­vens, logistieke en productiep­rocessen. Andere data kunnen dan weer relatief snel te verkrijgen zijn via een externe partner of marktonder­zoek.”

Om de Limburgse ondernemer­s alsnog warm te maken voor het nieuwe goud, organiseer­t PXL vrijdagmid­dag 4 december het digitale seminarie ‘Aan de slag met data in jouw bedrijf?’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium