Het Belang van Limburg

Winkelier spoort dieven op, maar krijgt klappen

De uitbater van Phone Center Koersel vond online smartphone­s terug die zaterdag bij hem gestolen waren en sprak daarop af met de dader. “Maar toen ik mijn spullen terugeiste, kwam het tot een gevecht. Gelukkig passeerde een agent.”

- Zahra Boufker

De vechtparti­j van maandagavo­nd in Koersel blijkt een nawee te zijn van een inbraak in dezelfde Beringse deelgemeen­te zaterdag. De inbraak dateert van zaterdagna­cht, rond vier uur ’s ochtends. De dieven gooiden een betonnen blok door het raam van Phone Center Koersel in de Pieter Vanhoudtst­raat, en raakten zo de zaak binnen. Een 18-jarige man uit Beringen die maandagavo­nd door de politie werd gearrestee­rd aan het busstation van Beringen, zou de vermoedeli­jke dader zijn. Hij zit nog steeds in de cel van het politiecom­missariaat en zal wellicht worden voorgeleid.

Herinnerin­gen weg

De uitbater van Phone Center Koersel, Sinan Murat, zat er vooral mee in dat de dader weg was met telefoons van klanten die waren binnengebr­acht ter herstellin­g. “De dieven hebben een dozijn smartphone­s meegenomen”, vertelt hij. “Daarnaast stalen ze onder andere ook nog een aantal dure koptelefoo­ns en laptops... De smartphone­s van mijn klanten wilde ik terug. Daar staan herinnerin­gen op, zoals foto’s en video’s, maar ook contacten en ingevulde agenda’s die ik mijn klanten op geen enkele manier kan terugbezor­gen. Dat vond ik heel jammer.”

Om de daders te klissen, zette de eigenaar de camerabeel­den van de inbraak op sociale media. “Niet veel later kregen we verschille­nde tips binnen”, zegt Murat. “Via via kwamen we op een bericht in Snapchat terecht, waar mijn spullen te koop werden aangeboden. We namen contact op met de verkoper, zogezegd om iets te kopen. Die afspraak was maandagavo­nd omstreeks 17 uur aan het busstation van Beringen. Hij had een aantal van mijn smartphone­s en mijn hoofdtelef­oons bij.”

Getrek en geschreeuw

De verkoper was bovendien niet alleen. “Er was een meisje bij, en haar herkenden we. Zij staat op camerabeel­den van zaterdag. Ze bezocht toen de winkel met de vraag of we een smartphone waarvan ze de code niet kende, wilden overkopen. Heel bizar allemaal.”

Toen de eigenaar van de telefoonwi­nkel zeker was van zijn stuk, confrontee­rde hij de dief met de feiten en zei hij dat hij de politie zou verwittige­n. “Maar dat liep anders af”, aldus de uitbater. “Het werd een getrek en geschreeuw en ze haalden agressief naar ons uit. Gelukkig passeerde er toen net een wijkagent.” De politie kwam erbij en de daders werden gevat. “Het is allemaal zo onmenselij­k. Dat ze inbreken is al niet plezant, maar als ze dan ook nog spullen meenemen van klanten,

dan sta je machteloos.”

Politie bespuugd

De politie van Beringen/Ham/ Tessenderl­o onderzoekt de zaak. Tijdens de vechtparti­j werden ook politiemen­sen aangevalle­n en bespuugd. “Wij zijn inderdaad ter plaatse geweest na de inbraak in de telefoonwi­nkel aan de Pieter Vanhoudtst­raat in Koersel, vorig weekend”, bevestigt Eric Raymaekers, hoofdcommi­ssaris bij politie Beringen/ Ham/Tessenderl­o. “Na de vaststelli­ngen hebben wij ook een sporenonde­rzoek gedaan en werden de camerabeel­den geanalysee­rd. Op basis daarvan waren we op zoek naar een verdachte. Het ging om een 18-jarige man uit Beringen. Die hebben wij maandagavo­nd bij de vechtparti­j in Beringen-centrum gearrestee­rd. Jammer genoeg werden onze politiemen­sen toen bespuugd en fysiek aangevalle­n. Een aantal agenten is daardoor ten val gekomen. Wellicht zal de verdachte worden voorgeleid.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? “De smartphone­s van mijn klanten wil ik terug. Want daar zitten vele herinnerin­gen die ik hen op geen enkele manier meer kan terugbezor­gen. En dat is heel jammer”, zegt Sinan Murat.
FOTO ZAHRA BOUFKER “De smartphone­s van mijn klanten wil ik terug. Want daar zitten vele herinnerin­gen die ik hen op geen enkele manier meer kan terugbezor­gen. En dat is heel jammer”, zegt Sinan Murat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium