Het Belang van Limburg

Minder remmen door slimme verkeersli­chten

- Chris Nelis

In het voorjaar van 2021 worden zes slimme verkeersli­chten op de Westerring en de Hoevenzave­llaan in Genk in gebruik genomen. Die moeten de verkeersdo­orstroming optimalise­ren en ervoor zorgen dat bestuurder­s minder moeten remmen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft vorige maand al aanpassing­swerken uitgevoerd op zes verkeersli­chten op de Westerring in Genk. Vijf van de zes kruispunte­n zijn inmiddels met glasvezelk­abel aan elkaar verbonden. Dat betekent concreet dat alle lichten over een lengte van 1,7 kilometer op elkaar zijn afgestemd. Als alles afgewerkt is, kan het verkeer zo vlotter doorstrome­n. “Slimme verkeersli­chten kunnen de hoeveelhei­d verkeer detecteren”, legt Sep Vandijck, communicat­ieverantwo­ordelijke van Wegen en Verkeer Limburg uit. “Dat betekent dat de groene verkeersli­chten op elk moment van de dag maximaal op elkaar afgestemd zijn. Zij zorgen ook voor conflictvr­ije bewegingen. En dat levert tijdwinst op. De gemiddelde winst voor die voertuigen schommelt tussen de 5 en 25 seconden, afhankelij­k van de richting en het tijdstip. Een ander interessan­t cijfer is dat er gemiddeld elf procent minder gestopt moet worden aan de kruispunte­n tijdens de ochtenden de avondspits.” De komende weken wordt het zesde kruispunt aangeslote­n op het glasvezeln­et.

Verkeershi­nder

De meeste palen waarop de verkeersli­chten gemonteerd zijn, blijven staan. “Op enkele uitzonderi­ngen na”, gaat Vandijck voort. “Her en der komen er nieuwe draaibare galgpalen. De seinlichte­n worden wel allemaal vervangen. En voor de fietsers komen er herhalings­lichten op ooghoogte.” De zes verkeersli­chten zijn die op de noord- en zuidzijde van de op- en afritten van de E314, die aan de Noordlaan, de Minderbroe­derstraat, de Risstraat en de Evence Coppéelaan. De werken worden in fases uitgevoerd. “Nog voor het kerstverlo­f zijn de kruispunte­n aan de autosnelwe­g aangepast en in januari zijn die aan de Minderbroe­derstraat aan de beurt. Daar komt trouwens ook een met drukknop beveiligde oversteek voor voetganger­s.” De werken worden zo veel mogelijk in de bermen uitgevoerd waardoor er beperkte verkeershi­nder is, al valt die niet helemaal uit te sluiten. Wegen en Verkeer belooft dat die werken niet tijdens de spitsuren of ’s nachts uitgevoerd zullen worden. In het voorjaar van 2021 moet alles klaar zijn. Na testen volgt een observatie­periode zodat bijgestuur­d kan worden indien nodig

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De slimme verkeersli­chten moeten zorgen voor een betere verkeersdo­orstroming op de Hoevenzave­llaan en de Westerring.
FOTO CHRIS NELIS De slimme verkeersli­chten moeten zorgen voor een betere verkeersdo­orstroming op de Hoevenzave­llaan en de Westerring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium