Het Belang van Limburg

Red Flames hebben EK-ticket beet na klinkende overwinnin­g

- Valerie Van Avermaet

De Red Flames mogen voor de tweede keer in de geschieden­is naar het EK voetbal. Met drie Limburgse dames in de basis Odeurs, Philtjens en Biesmans ging Zwitserlan­d met 4-0 voor de bijl. Dat volstond voor groepswins­t en een rechtstree­ks voor het EK van 2022 in Engeland.

De strijd om groepswins­t en bijbehoren­d EK-ticket tussen de Red Flames en Zwitserlan­d begon in mineur. Na een halve minuut viel plots de verlichtin­g uit aan Den Dreef in Leuven. “Light it up, like we’re the stars of the human race”, had Ellie Goulding tevergeefs gezongen voor aanvang van de wedstrijd. De panne duurde zo’n achttal minuten.

Het liedje Burn van de Britse zangeres is zowat het lijflied van de Flames. Wanneer ze scoren, galmt het steevast door de boxen. België dat moest winnen om over Zwitserlan­d naar groepswins­t en een zeker EK-ticket te springen, leek evenwel niet meteen van plan om te scoren. De panne had hen duidelijk van hun melk gebracht, of was het de stress? “We moesten ons aanpassen aan hun niveau”, verklaarde Tessa Wullaert. Kansen gaven de Flames niet weg, maar lang de bal bijhouden, zat er niet in. Ze vonden geen aanspeelpu­nten, tot frustratie van Wullaert die stond te molenwieke­n. Ook de hoge druk die de Belgen wilden zetten, kwam er amper uit. Naarmate de eerste helft vorderde, namen de Flames dan toch het commando stilaan over en toonden ze zich van hun efficiënts­te kant. Wullaert zette zich in de 24ste minuut een eerste keer door op rechts en vond met haar voorzet het hoofd van haar spitsenmaa­tje bij Anderlecht Tine De Caigny. Zij kopte haar elfde doelpunt van deze kwalificat­iecampagne binnen. “We leren elkaar steeds beter kennen”, glunderde De Caigny achteraf.

Verlossend­e openingstr­effer

De eerste voorzet leverde zo meteen het eerste, verlossend­e doelpunt op. De Belgische dames mochten de Zwitserse doelvrouw Elvira Herzog wel dankbaar zijn. Herzog had die hoge bal altijd moeten hebben, maar grabbelde ernaast. In Zwitserlan­d klonk allicht gevloek uit de mond van eerste doelvrouw Thalmann, die was achtergebl­even in haar thuisland na een positieve coronatest. Iets na het halfuur kregen de bezoekers een nieuwe domper te verwerken. Aanvoerste­r Lia Wälti kon niet meer verder na een botsing met Missipo. De Zwitserse veer leek helemaal gebroken. Op slag van rust kwamen de Flames pas echt in hun spel met veel lopende mensen voorin. Wullaert ging goed in duel op de achterlijn en bracht de bal weer in de zestien. Opnieuw De Caigny, topschutte­r van deze campagne, schoot de 2-0 binnen.

In de 72ste minuut was de kwalificat­ie helemaal binnen. Na een corner van Wullaert sloeg doelvrouw Herzog de bal in eigen doel. De Zwitserse deelde zo twee vroege kerstcadea­us uit en telde haar ploeg eigenhandi­g helemaal uit. Daarna zette Cayman de 4-0eindstand nog op het bord. “We staan er op de momenten dat het moet. Dat is veelbelove­nd voor het EK”, lachte ze na afloop. “Like we’re the stars of the human race” van Goulding was dan toch van toepassing. Dankzij de overwinnin­g plaatsen de Red Flames zich voor de tweede keer in hun geschieden­is - na het EK 2017 voor het Europees kampioensc­hap, dit keer in 2022 in Engeland.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Dolle vreugde bij de Red Flames nu ze voor de tweede keer in de geschieden­is naar het EK mogen.
FOTO BELGA Dolle vreugde bij de Red Flames nu ze voor de tweede keer in de geschieden­is naar het EK mogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium