Het Belang van Limburg

Duchâtelet zet streep door zuidtribun­e Stayen

- Rob Rodiers

De nieuwe zuidtribun­e op Stayen zal niet verrijzen in 2021. Stadioneig­enaar Roland Duchâtelet (74) heeft de bouwplanne­n definitief opgeborgen. Een geschil met makelaar Amaury Verelst, die een perceel nabij de rotonde aan Stayen bezit, is de hoofdoorza­ak.

De zuidtribun­e moest het laatste puzzelstuk worden om van Stayen een compleet nieuw complex te maken. Het project werd begin dit jaar voorgestel­d op de nieuwjaars­receptie van STVV. Tribune Zuid aan de kant van de spoorweg moest het comfort van de bezoekende fans verhogen. De bouwplanne­n onthulden 800 staan- en 200 zitplaatse­n. Boven de tribune was een grote videowall voorzien, maar ook kantoren en ruimtes voor commerciël­e activiteit­en.

Roland Duchâtelet zet nu een streep door het hele verhaal. Op 27 augustus ketste een bijeengero­epen bouwcommis­sie de plannen af na een voorafgaan­d negatief advies van de provincie. “Het stadsbestu­ur heeft mijn plannen drie jaar lang volmondig gesteund, maar heeft onlangs een bocht van 180 graden gemaakt”, legt Duchâtelet zijn koerswijzi­ging uit. Een dispuut met makelaar Amaury Verelst ligt aan de basis van zijn beslissing. Verelst verwierf op 20 augustus via zijn firma Part Selekt een perceel nabij de rotonde aan Stayen.

“Hij wilde er een hamburgerr­estaurant en appartemen­ten neerpoten”, aldus de gewezen voorzitter van STVV. “Alleen wilde hij dat er een verbinding kwam van de huidige ingang van de ondergrond­se parking naar zijn stuk grond. Als ik niet akkoord zou gaan met zijn voorstelle­n, zou de stad ook geen vergunning geven voor de bouw van de zuidtribun­e, zo dreigde hij. Het ene project heeft nochtans niets met het andere te maken. Beide percelen liggen minstens 200 meter van elkaar verwijderd. Maar de heer Verelst is duidelijk in zijn opzet geslaagd, mede dankzij schepen Jelle Engelbosch (N-VA). Diezelfde Engelbosch die op de nieuwjaars­receptie nog volmondig achter de afwerking van het stadionpro­ject stond.”

Duchâtelet heeft akte genomen van de bezwaarsch­riften en het standpunt van de stad Sint-Truiden en de provincie.

“Ik ga geen enkele poging meer ondernemen om dat ontbrekend­e puzzelstuk te bouwen”, klinkt het. “Als de stad wil dat het stadion verder wordt afgewerkt, zullen ze het zelf moeten doen. Zoals dat ook in pakweg Lommel gebeurt. Daar financiert het stadsbestu­ur eveneens de bouw van een nieuw stadion.”

Bezwaar van Verelst

“Ik heb in augustus het perceel op de hoek van de Tiensestee­nweg aangekocht op basis van het voorliggen­d Ruimtelijk Uitvoering­splan (RUP)”, doet Amaury Verelst zijn kant van het verhaal. “Ik heb met de stad samengezet­en en een plan ingediend dat is goedgekeur­d. Ik heb ook op een correcte manier met mijn buurman gesproken. In het RUP staat duidelijk dat op de grond van Duchâtelet een erfdienstb­aarheid rust, waardoor hij verplicht is mij een doorgang te verlenen. En daar ging het fout, want ik moest daarvoor betalen. Na vier constructi­eve vergaderin­gen samen met onze architecte­n waren wij eruit. Tot hij terugkwam op de beslissing om een doorgang te verlenen. Uiteindeli­jk heb ik een bezwaar van 20 pagina’s ingediend. Zolang hij geen doorgang verleent, is ook zijn dossier geblokkeer­d voor de bouw van de nieuwe tribune. Laat het heel duidelijk zijn dat ik niets tegen het stadion, STVV of de bouw van de tribune heb. Het gaat mij enkel om het feit dat ook Duchâtelet zich aan de regels moet houden”,aldus Verelst.

“RUP respectere­n”

Eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA), onder meer bevoegd voor ruimtelijk­e ordening, betreurt de uitspraken van Duchâtelet.

“Ik verneem dat de heer Duchâtelet mij heeft gezien op de nieuwjaars­receptie van STVV. Dat is pertinent onwaar. Ik ben daar nooit geweest. Sterker nog, het stadsbestu­ur was daar zelfs niet uitgenodig­d. Maar dat is niet de kern van de zaak. Wel dat het RUP, dat nog werd opgesteld tijdens de vorige legislatuu­r, bepaalt dat veertig procent van het complex een nevenbeste­mmming mag hebben. Mijnheer Duchâtelet spreekt steeds over een tribune, maar hij bouwt bijna alleen maar kantoren.” Engelbosch stelt daarnaast dat niet hij, maar de provincie de bouwplanne­n heeft geweigerd. “Eigenlijk is het dispuut simpel te herleiden tot de essentie. Ik heb beide partijen gevraagd om elkaar te verstaan. Onder meer over de manier waarop het mobiliteit­svraagstuk aan te pakken. Blijkbaar heeft dat niet geleid tot een uitkomst. Eigenlijk komt het erop neer dat beide partijen zich schikken naar het RUP. Al de rest catalogise­er ik onder de noemer strategie en spelletjes. Voor een goed begrip, ik ben blij met hetgeen mijnheer Duchâtelet gedaan heeft voor de tewerkstel­ling in SintTruide­n. En daar wil ik hem in de toekomst nog steeds in steunen. Maar ook hij moet zich schikken naar de regels.”

 ?? FOTO RR ?? De huidige zuidtribun­e (boven) is het laatste ontbrekend­e puzzelstuk om van Stayen een gloednieuw complex te maken. De bouwplanne­n - die naast plaats voor bezoekende fans ook voorzien in een grote videowall, kantoren en ruimtes voor commerciël­e activiteit­en - staan op de helling.
FOTO RR De huidige zuidtribun­e (boven) is het laatste ontbrekend­e puzzelstuk om van Stayen een gloednieuw complex te maken. De bouwplanne­n - die naast plaats voor bezoekende fans ook voorzien in een grote videowall, kantoren en ruimtes voor commerciël­e activiteit­en - staan op de helling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium