Het Belang van Limburg

Lonken naar Europa League, stiekem dromen van meer

- Bart Lagae

Een punt tegen Zenit volstaat voor Club Brugge om zich voor het derde jaar op rij

te verzekeren van een Europese lente. In België zit er zand in de motor, maar spelers en trainer benadrukke­n dat de Champions League “een compleet andere wereld” is. De cijfers geven hen voorlopig gelijk.

Ik hoop dat ik geen vraag krijg in het Russisch”, zei Philippe Clement aan Eduard Sobol. “Geen nood, ik zal je wel helpen”, antwoordde de Oekraïner met de glimlach. Het weer kon niet druilerige­r zijn, maar de trainer van Club leek zichtbaar opgetogen dat zijn linksback fris en monter naast hem zat op de traditione­le persconfer­entie. Met Sobol recupereer­t Clement niet één, maar twee spelers: de Oekraïener zelf én Charles De Ketelaere. De Brugse tiener kan na enkele weken als depanneur nu weer hoger op het veld spelen. Onder meer in Dortmund bleek hoe Club daar de balvasthei­d van De Ketelaere miste. Clement kan ook weer rekenen op Emmanuel Dennis en zal de Nigeriaan in de basis droppen. Ook al omdat Krépin Diatta moet afhaken met een hamstringb­lessure. De Senegalese flankspele­r trainde dinsdag nog mee, maar voelde te veel pijn bij het sprinten. Daardoor krijgt Noa Lang allicht een basisplaat­s. Het trio Lang-Dennis-De Ketelaere zou het beter moeten doen dan de aanvalscom­binaties Lang-Krmencik-Diatta in Dortmund of Okereke-Krmencik-Diatta in Moeskroen. “Dennis is onberekenb­aar, ook voor de tegenstand­er”, gooide

Clement zijn joker op tafel. “Zijn onvoorspel­baarheid maakt hem moeilijk verdedigba­ar. Laten we hopen dat hij nog eens alle registers opentrekt.”

En toch genoeg kansen

Om een resultaat te halen, moet Club dringend zijn voetbal van begin oktober terugvinde­n. Toen won het met 1-2 in Sint-Petersburg en speelde het thuis gelijk tegen Lazio. De vier op zes was de beste start ooit van blauw-zwart in een Champions Leaguegroe­psfase. Met tien gecreëerde doelkansen - bijgehoude­n door statistici van de Europese voetbalbon­d UEFA - doet de landskampi­oen het even goed als Liverpool, Bayern en PSG, respectiev­elijk de kampioenen van Engeland, Duitsland en Frankrijk.

De goeie Europese cijfers contraster­en met de jongste resultaten in de Belgische competitie. Tegen Kortrijk won Club met de hakken over de sloot en op Moeskroen kwam het maar tot één poging tussen de palen. Clement en zijn spelers maken zich echter geen zorgen dat ze die povere vorm meenemen naar Europa. “Voor mij staat de Champions League helemaal los van de competitie”, zei Hans Vanaken. Clement bevestigde: “Dat we moeilijk scoren in België is de realiteit als je met zo veel mensen op zo weinig vierkante meter zit. Dan zijn de ruimtes kleiner en kom je moeilijker aan combinatie­s. Het klopt dat we daar nog beter in moeten worden. Thuis tegen Zenit krijgen we een andere situatie.”

Dortmund volgen

De Russen moeten winnen om nog kans te maken op de derde plaats en een doorstartb­ewijsje in de Europa League. Voor Club volstaat een punt en dan is zelfs de kwalificat­ie voor de Champions League nog mogelijk. Daarvoor mag Lazio, volgende week de laatste tegenstand­er, niet winnen op het veld van Dortmund. “Anders dan de vorige matchen laat ik me deze keer op de hoogte houden van de tussenstan­d in het andere duel”, gaf Clement toe. “Dortmund kan op drie minuten drie goals maken, dus die uitslag kan snel veranderen. Sowieso beginnen we met het doel om te winnen. Alleen aan verdedigen denken en daarna omschakele­n naar aanvallen is veel moeilijker dan andersom. In de laatste tien minuten zullen we kijken wat nodig is.” “We strijden volle bak met de jongens die er zijn om een mooi resultaat neer te zetten”, zei de coach nog. “Het is niet leuk dat Diatta ontbreekt en dat niet iedereen beschikbaa­r is. Sobol is nu wel terug, maar heeft veertien dagen niet getraind. Ook Fede Ricca heeft een tijd niet getraind. Maar iedereen zal er alles aan doen om volgende week te strijden voor de tweede plaats. Dat zijn zaken waar je op voorhand van droomt.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bij een punt zijn Vormer en co zeker van Europese overwinter­ing in de Europa League.
FOTO PHOTO NEWS Bij een punt zijn Vormer en co zeker van Europese overwinter­ing in de Europa League.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium