Het Belang van Limburg

Waarom reserverij­der Vandoorne niet zal invallen voor Hamilton

-

Stoffel Vandoorne is de officiële reserverij­der bij het F1-team van Mercedes. De man ook aan wie Lewis Hamilton bij het behalen van zijn zevende wereldtite­l veel te danken heeft, dankzij de vele uren die Vandoorne op de Mercedes-simulator doorbracht. In theorie is Vandoorne dus de aangewezen man om Hamilton te vervangen.

Dat zo een statuut geen garantie is voor een effectieve invalbeurt, werd eerder dit seizoen al bewezen. Vandoorne is immers ook reserverij­der bij twee andere teams die met een Mercedes-motor aan de slag gaan. In die hoedanighe­id had hij in Silverston­e al bij Racing Point kunnen invallen, toen Sergio Perez ziek naar de kant moest. Dat bleek toen praktisch niet haalbaar, Vandoorne racete tegelijker­tijd in Berlijn in de Formule E, en dus viel de keuze op Nico Hülkenberg. Omdat de Duitser zich voortreffe­lijk van zijn taak kweet, mocht hij enkele weken later op de Nürburgrin­g opnieuw aan de slag, toen ook Lance Stroll met het virus bleek te zijn besmet. Vandoorne was toen wel beschikbaa­r, maar nam de afwijzing met humor op: “Dan speel ik wel een videospell­etje.” Mocht hij echter ook deze keer worden gepasseerd, dan zou dat een veel hardere klap zijn. Hier gaat het immers om een unieke kans bij Mercedes, al zeven keer op rij wereldkamp­ioen. Niet dat Vandoorne echt ambieert een comeback te maken in de F1. Bij Mercedes hebben ze hem trouwens meer nodig in de elektrisch­e Formule E, waar de

West-Vlaming dit jaar in zijn tweede seizoen meteen vicekampio­en werd. Maar een kans om een F1 grand prix te winnen, die wil niemand laten schieten. Praktische obstakels voor een mogelijke invalbeurt lijken er niet te zijn. Vandoorne werkte dinsdag wel nog Formule E-tests in het Spaanse Valencia af, maar dat vormt geen bezwaar. De West-Vlaming kan daarna tijdig naar Bahrein afreizen en aan alle coronaprot­ocollen voldoen. Een trip die hij sowieso had gemaakt, in zijn functie van reserverij­der. “De kans dat ik zondag race bestaat, maar laat ons afwachten”, zei hij dinsdagnam­iddag op een persconfer­entie met Formule E-rijders. “Op dit moment weet ik het nog niet. Ik vlieg naar Bahrein en daar zal ik het wellicht te horen krijgen.”

Alternatie­f nuttiger

Waarom kondigt Mercedes dan al niet meteen aan dat bankzitter Vandoorne dit weekend mag invallen, en met de beste wagen van het veld mag racen? Omdat de renstal ook nog een alternatie­f achter de hand heeft. Een alternatie­f dat op lange termijn nuttiger kan blijken. En dan hebben we het niet over ‘supersub’ Nico Hülkenberg, maar wel over George Russell.

De 22-jarige Brit wordt beschouwd als een ruwe diamant, is daarom ook Mercedes-junior, en is de gedoodverf­de opvolger van Lewis Hamilton bij Mercedes. Russell werd door de Duitse constructe­ur begin vorig jaar bij staartteam Williams ondergebra­cht, om er het vak te leren. En hoewel hij nog geen enkel WKpunt

wist te scoren, heeft Russell de afgelopen twee seizoenen wel alle verwachtin­gen ingelost. Bovendien mocht hij ook al enkele testdagen met de F1-bolide van Mercedes afwerken, dagen waarop hij telkens de snelste van het hele pak bleek.

Bij Williams hebben ze indien nodig een reserverij­der in Bahrein, F2-racer Jack Aitken, dus ze kunnen Russell wel een weekendje missen. En nu de strijd om de wereldtite­l is beslist, vormt de corona-infectie van Lewis Hamilton een uitstekend­e - kwatongen beweren ‘een perfect getimede’ - gelegenhei­d om Russell de kans te geven te laten zien wat hij met de Mercedes in een race vermag. De keuze van Mercedes is vrij eenvoudig: Vandoorne belonen voor het harde werk achter de schermen of kiezen voor de toekomst. We hopen op het eerste, maar vrezen voor het laatste.

 ?? NEWS
FOTO PHOTO ?? De kans dat Stoffel Vandoorne komend weekend ook echt achter het stuur van de wagen van Lewis Hamilton mag plaatsneme­n is klein.
NEWS FOTO PHOTO De kans dat Stoffel Vandoorne komend weekend ook echt achter het stuur van de wagen van Lewis Hamilton mag plaatsneme­n is klein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium