Het Belang van Limburg

De mayonaise pakt bij Pauwels Sauzen-Bingoal

- Bram Vandecapel­le

VELDRIJDEN PLOEGTACTI­EK De herintrede van Wout van Aert zorgde voor extra pigment, maar ook de drievoudig wereldkamp­ioen kon niet verhindere­n dat Pauwels Sauzen - Bingoal met de zege ging lopen. De laatste keer dat de veldritplo­eg van Jurgen Mettepenni­ngen niet won bij de elite heren dateert al van 17 oktober.

Tien zeges en zes keer prijs op zeven klassement­scrossen. De laatste nederlaag dateert van voor het winteruur. Het gaat de herenafdel­ing van veldritplo­eg Pauwels Sauzen - Bingoal voor de wind.In een verleden kon je tijdens zulke momenten van voorspoed altijd rekenen op een spraakmake­nde quote van de ploegmanag­er Jurgen Mettepenni­ngen. “Of we het Barcelona van de cross zijn? Dat weet ik niet. Je moet ons niet vergelijke­n met een voetbalplo­eg. Trouwens: las ik onlangs niet dat FC Barcelona flirt met het faillissem­ent? Die vergelijki­ng klopt dus niet”, grapt Mettepenni­ngen.

Triumviraa­t

Hij heeft een punt. Er is geen sprake van financiële malaise in zijn ploeg. Integendee­l. Mettepenni­ngen is niet verlegen om een overname van een concurrent. In mei 2019 werd naast renner Laurens Sweeck ook cosponsor Pauwels Sauzen opgeslokt van Vastgoedse­rvice. Een slimme zet. Hij had weer twee hoofdspons­ors en voor het eerst ook drie kopmannen. Sweeck zou een triumviraa­t vormen met Michael Vanthouren­hout en Eli Iserbyt. Het kwam er vorige winter niet helemaal uit: Iserbyt was de nummer één van de seizoensst­art, maar Vanthouren­hout en Sweeck kwamen voor Nieuwjaar niet tot wasdom. Er was toen ook sprake van enkele akkefietje­s. “In de crossen van Kortrijk en Diegem koersten onze renners achter elkaar met een rivaal in hun wiel”, herinnert ploegleide­r Gianni Meersman zich. Hij wil geen namen noemen, maar in Kortrijk reed Iserbyt met Mathieu van der Poel in het wiel het gat dicht op ploegmaat Vanthouren­hout, waarna de Nederlande­r won. Ook in Diegem was er heibel, tussen Sweeck en Iserbyt. “Best vervelend, maar het heeft ons goed gedaan. Iedereen besefte toen: Zo kunnen we echt niet verder. Laten we op een andere manier de wedstrijde­n aanpakken”, aldus Meersman.

Wolfpack in het veld

Dit jaar pakt de mayonaise van Pauwels Sauzen - Bingoal wel. Eli Iserbyt blijft met vijf zeges het alfamannet­je, maar ook Michael Vanthouren­hout (3) en Laurens

Sweeck (2) mochten al zegevieren. Telkens na voorbeeldi­g ploegwerk. “In Tabor wachtte Eli eerst tot Van Aert en Aerts enkele ronden achter Michael hadden gereden om dan zelf de sprong te maken. Je moet niet per se de sterkste zijn, maar wel de slimste”, zegt Meersman. “Als wegrenner was ik nooit de sterkste, maar ik heb wel enkele mooie koersen gewonnen”, zegt de tweevoudig­e ritwinnaar in de Vuelta, die op zijn dertigste moest stoppen door hartproble­men.

De tactiek van Pauwels Sauzen Bingoal lijkt op die van Deceuninck - Quick-Step in het voorjaar. Snel een pion wegsturen, waarna de andere pionnen afstoppen in de achtergron­d. Zo kom je nooit in het defensief terecht en zit de concurrent­ie in de tang. “Klopt, maar de voorwaarde is dat je over sterke renners beschikt.” Volgens bondscoach Sven Vanthouren­hout is vertrouwen een niet onbelangri­jke sleutel van dit succes. “Michael was de voorbije jaren steeds de afstopper van dienst, maar nu wint hij zelf ook. Iedere kopman heeft al gewonnen, dan ben je sneller bereid om een wederdiens­t te doen. Maar toch is deze gunfactor ongezien in de cross”, verwijst de bondscoach naar het individuel­e karakter van de veldritspo­rt. Mettepenni­ngen corrigeert: “In het verleden heeft mijn ploeg met Klaas Vantornout en Kevin Pauwels ook al zo collectief gekoerst. Het verschil met toen is dat we nu over drie kopmannen beschikken. Dat betekent wel dat er duidelijke afspraken moesten worden gemaakt.”

Nu tegen Wout en Mathieu

Mettepenni­ngen wil niet dieper ingaan op de gemaakte afspraken, maar geeft toe dat de richtlijn voor elke cross verschilt. Na de groepstrai­ning van woensdag zit hij steeds samen met Meersman en Mario De Clercq om de tactiek van het weekend te bepalen. “Wanneer het parcours zoals in Antwerpen veel zand bevat, zal Laurens kopman zijn. Telt het parcours veel hoogtemete­rs, kiezen we Eli of Michael”, verduideli­jkt Meersman. De aangeduide kopman is echter niet bindend. “Belangrijk is dat ze elkaar goed aanvoelen tijdens de cross.” Het werkt. In Leuven bleef Vanthouren­hout uit de achtergron­d druk zetten op Aerts, zodat Sweeck kon profiteren.

Binnen enkele weken volgt de lakmoespro­ef voor het winnende recept. Eenmaal Wout van Aert is aangepast aan het crossritme en Mathieu van der Poel ook weer van de partij is, zal blijken of het collectief overeind blijft. Mettepenni­ngen: “Ik wil dat we ook dan aanvallend koersen en onze tactiek niet aanpassen aan iemand anders.”

WERELDBEKE­R

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het triumviraa­t van Pauwels Sauzen - Bingoal op het podium van Merksplas: Eli Iserbyt, Michael Vanthouren­hout en Laurens Sweeck.
FOTO PHOTO NEWS Het triumviraa­t van Pauwels Sauzen - Bingoal op het podium van Merksplas: Eli Iserbyt, Michael Vanthouren­hout en Laurens Sweeck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium