Het Belang van Limburg

Clash der rode lantaarns

- Lars Aussems

VOLLEYBAL

WOENSDAG 20.30 UUR WAREMME - ACHEL

Voor middenman Rutger Zoodsma (25) geeft het staartduel van woensdagav­ond nog wat extra cachet. De man uit Sneek, in de provincie Friesland, volleybald­e de afgelopen twee seizoenen in het Achelse shirt. “Ik kijk met een warm gevoel terug op die periode”, aldus Zoodsma. “Achel is een geweldige club. Ik heb nog steeds contact met enkele spelers.”

Toch trok de Nederlande­r de deur achter zich dicht in NoordLimbu­rg. “Een contractve­rlenging zat er wel in en ik had ook twee aanbieding­en uit het buitenland, maar Waremme was een betere optie. Het is een jong, ambitieus team, waar me meer speeltijd werd gegarandee­rd. Ik kende coach Sacha Koulberg ook al. En tot slot tekende ik er een profcontra­ct. Volleybal is nu dus mijn beroep.”

Anders dan bij Tectum, waar hij als semiprof nog een job moest uitoefenen. “Maar Achel heeft ook mooie toekomstpl­annen. Ik gun het hen van harte om die te verwezenli­jken.” Zoodsma tekende een contract van een jaar bij Waremme. “Ik teken ook nooit langer”, aldus de middenman. “Stel je voor dat je het niet naar je zin hebt.”

Maar voorlopig voelt de Fries zich wel uitstekend in Borgworm, waar hij met aanvaller Serghei Predius een goede huisgenoot heeft. Al was het toch even wennen als Nederlande­r in Wallonië. “Het is soms nog steeds pittig. De meeste mensen hier spreken maar gebrekkig Engels en Frans ligt me niet echt. Gelukkig kent de coach ook Nederlands. Als ik totaal niet mee ben, vertaalt hij het nog even (lacht). Ach, ik trek mijn plan wel.”

Quarantain­e

Waremme werd de afgelopen weken hard getroffen door het coronaviru­s. Het staat dan wel gedeeld laatste met Achel, het heeft twee duels minder kunnen afwerken. “Het is hectisch geweest.

Van het ene op het andere moment zaten we in quarantain­e. Heel vreemd. Ik denk dat Serghei en ik zowat de enige spelers zijn die niet besmet zijn geraakt.” In de vijf wedstrijde­n die Waremme wél speelde, verliep het met ups-and-downs. “Er zit kwaliteit in de groep, maar op sommige momenten komt het er niet helemaal uit. Ik wil de komende maanden graag mijn steentje bijdragen in het groeiproce­s van deze jonge groep. Er is één voordeel: we zijn vaak de underdog, dus kunnen we vrijuit spelen.” Ook bij Achel ontbreekt het aan een constante. “Het verbaast me dat ze niet hoger staan in de ranking. Er zit veel potentieel in hun kern. Ik heb alvast héél veel zin om tegen mijn ex-club te spelen. Ik verwacht een spannende match. In Waremme komen de meeste clubs alvast niet zo gemakkelij­k winnen.”

Brouns inzetbaar

Om Zoodsma en co te proberen afstoppen, kan Achel weer beroep doen op Ward Van Dyck én libero Koen Brouns. Vorig weekend werden zij nog gespaard in de Limburgse derby, maar woensdag kan Tectum hen des te meer gebruiken.

 ?? FOTO VDB ?? Rutger Zoodsma kwam de vorige twee seizoenen uit voor Achel, maar staat nu aan de andere kant van het net.
FOTO VDB Rutger Zoodsma kwam de vorige twee seizoenen uit voor Achel, maar staat nu aan de andere kant van het net.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium