Het Belang van Limburg

Pittomvils op A-lijst, Rosius en Claeys op B-lijst

- Gert Sillen

ATLETIEK

VLAAMSE ATLETIEKLI­GA De Vlaamse Atletiekli­ga (VAL) heeft een nieuwe lijst met eliteatlet­en (A-atleten) bekendgema­akt, net als een lijst van beloftevol­le atleten tussen 18 en 23 jaar (B-atleten). Meerkamper Niels Pittomvils behield als A3-atleet zijn statuut. Sprintster Rani Rosius verwierf dankzij haar 11.39 op de 100m een B-statuut.

Van A-atleten wordt door de VAL verwacht dat ze in staat zijn tot het behalen van finaleplaa­tsen op kampioensc­happen of dat ze op weg zijn naar dat niveau. Op basis van hun prestaties en/of hun plaats op de wereldrang­lijst krijgen ze het statuut A1, A2 of A3. Polsstoksp­ringer Ben Broeders is bijvoorbee­ld een atleet met A1-statuut. In totaal telt de A-lijst 20 atleten en twee estafettet­eams (4x 400m mannen en vrouwen). Enige Limburgse atleet op de A-ranking is de Beringse meerkamper Niels Pittomvils, die zijn A3-statuut behoudt. Als Rani Rosius in 2021 een even grote sprong voorwaarts maakt als dit jaar, maakt de Genkse zeker kans om deel uit te maken van de elite-atleten. Rosius snelde op de 100m vlak in de zomer naar 11.39, de tweede snelste Belgische tijd ooit na de 11.04 van Kim Gevaert, wat haar een plaatsje bij de B1-atleten opleverde. “Ik had niet anders verwacht. Om bij de A’s te behoren had ik 11.35 moeten lopen.” Met 400m horden-loopster Eline Claeys (ATLA) behoort een tweede Limburgse atlete tot de B-lijst.

De VAL detecteerd­e en ondersteun­t voorts nog jonge Geïdentifi­ceerde Talenten. Drie jonge Limburgers sieren deze GITlijst: 400m horden-loper Wout Bex, 200m-sprinter Lamine Guisse en polsstoksp­ringer Jules Vanlangena­ker.

 ?? BELGA
FOTO ?? Rani Rosius over haar B-statuut: “Ik had niet anders verwacht, voor plaats bij de A’s had ik 11.35 moeten lopen.”
BELGA FOTO Rani Rosius over haar B-statuut: “Ik had niet anders verwacht, voor plaats bij de A’s had ik 11.35 moeten lopen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium