Het Belang van Limburg

Skikampioe­n zkt. sneeuw

-

SKI

December is winterspor­tmaand. Dat geldt zeker ook voor Stef van Orten. De 14-jarige Peltenaar is Belgisch skikampioe­n bij de U14. “Normaal beginnen in december de wedstrijde­n, maar ik vrees dat ik dit jaar niet meer aan skiën toekom.”

Het winterspor­tseizoen ten huize van Orten in Pelt loopt normaal gezien van september tot mei. In die periode vertoeft zoon Stef, als lid van het Belgian Alpine Ski Team (BEAST), zo’n 120 dagen in het buitenland, op skipistes in Frankrijk, Oostenrijk of Italië. “Tot november trekken we dan vooral naar de bergen om de feeling met de pistes en de natuursnee­uw opnieuw gewend te worden”, zegt van Orten, ’s lands beste alpineskië­r in de slalom bij de U14. “In december beginnen dan de Belgische wedstrijde­n en daar komen vanaf januari de internatio­nale wedstrijde­n bij. Maar dat lijkt er nu niet in te zitten”, beseft de 14-jarige student economie.

De indoortrai­ningen in Snow Valley Peer, waar hij normaal gezien zes uur per week aan de slag is, zijn alvast tot half januari opgeschort. De winterspor­tgebieden in Oostenrijk en Frankrijk bereiden weliswaar een heropening tegen half december voor, maar dat blijft koffiedik kijken, weet ook mama Merlijn.

“Het jammere is eigenlijk dat er geen topsportst­atuut is voor jonge alpineskië­rs. Snowboarde­rs hebben dit wel en zij kunnen dus blijven trainen in de bergen. Een trainingsd­ag ziet er bij de skiërs trouwens niet uit zoals een dag op skivakanti­e. Ze staan van 8u tot 14u op de latten, daarna moeten de ski’s klaargemaa­kt worden voor de volgende dag en begint het schoolwerk. We zijn dan ook heel blij dat de school zo meegaand is om alles vlot te laten verlopen”, vertelt ze.

Het financiële plaatje is mogelijk het enige voordeel aan de hele coronacris­is. Dat valt dit jaar mee… “Hoewel we een groot deel uit eigen zak betalen, is dat nooit aan de orde geweest”, aldus mama.

Stef zelf onderhoudt intussen de conditie met looptraini­ngen en andere oefeningen. Goed voor zes tot acht uur per week.

Jaar langer kampioen

“Alle leden van het Belgisch team hebben, op basis van tests afgelopen zomer, een individuee­l trainingss­chema gekregen. De oefeningen variëren van lopen en fietsen tot stabilitei­tsoefening­en. Allesbehal­ve skiën. Daarvoor moeten we de berg op. Maar ik heb geen schrik dat ik dingen verleerd ben, ik wil bijleren en vooruitgan­g maken. Dat zal nu alleen op iets kortere tijd moeten gebeuren. Of de kloof tussen de ski-landen en België zo niet opnieuw groter dreigt te worden? Dat niveauvers­chil was alleszins niet meer zo groot. En ik verwacht ook niet dat die kloof nu weer groter is. Maar daarvoor moeten we de internatio­nale wedstrijde­n afwachten hé. We pakken trouwens al eens een podiumplaa­ts op het hoogste niveau”, besluit de slalomkamp­ioen, die zijn titel nog een jaartje langer mag houden wegens geen kampioensc­hap in 2020.

Ook geen indoortrai­ningen

 ?? DICK DEMEY
FOTO ?? Stef Van Orten: niet in het wit in de bergen, maar in het groen in Limburg.
DICK DEMEY FOTO Stef Van Orten: niet in het wit in de bergen, maar in het groen in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium