Het Belang van Limburg

Bibliothee­k gaat weg uit kerk van Kaulille

- Roger Dreesen

Na intern overleg is besloten om de uitleendie­nst van de bibliothee­k definitief weg te halen uit de kerk van Kaulille. Door corona was het uitleenpun­t al dicht. “Bovendien dalen het aantal bezoekers en uitleninge­n”, zegt schepen Lieve Theuwissen (Via).

In het voorjaar van 2016 was het nog groot nieuws: de Sint-Monulphus en Gondulfusk­erk in Kaulille kreeg als eerste Limburgse kerk, naast de religieuze kant, een nevenbeste­mming als bibliothee­k. Het uitleenpun­t van de bib in de kerk onderbreng­en, kostte de gemeente toen 60.000 euro extra en paste in het totale restaurati­edossier van de kerk. Maar nog voor de ingebruikn­ame wezen N-VA en ook sp.a al op de moeilijke verenigbaa­rheid van een bibliothee­k en een kerk. Schepen Jos Plessers (Via), bevoegd voor kerken, bevestigt dat ook in een afgeslankt­e versie de sluiting niet af te wenden was. “De nieuwe situatie werd intern besproken naar aanleiding van de aankoop van de nieuwe boekenreek­s voor de twee locaties. Open blijven met een beperkt aantal ontleners is financieel niet te verantwoor­den”, zegt de schepen. De bib is momenteel al gesloten door het coronaviru­s, omdat de gewenste 1,5 meter afstand er niet in acht kan worden genomen. “Ook het aantal bezoekers en uitgeleend­e boeken daalde jaarlijks drastisch. Voldoende redenen om deze beslissing te nemen”, bevestigt schepen Lieve Theuwissen. “We bieden alternatie­ven aan, en we investeren in één centrale bibliothee­k: de Priool. Daar breiden we het bestaande lees- en belevingsa­anbod verder uit.” De leerlingen van het basisonder­wijs worden in de toekomst met de bus naar de Priool gebracht om hun boekenkeuz­e te maken. “Verder investeren we in een breder boekenpakk­et. Het digitaal bestellen en afhalen van boeken implemente­ren we vandaag al met succes. En dat voor alle kerkdorpen.”

De ruimte die de bibliothee­k vandaag inneemt in de kerk, wordt binnenkort gebruikt door het secretaria­at van de parochie van Kaulille. “In 2014 was de verhuizing van de bib naar de kerk een politieke beslissing. Die beslissing paste onder meer in de bouw van een nieuwe parochieza­al in Kaulille. De kerk- en de parochiera­ad waren geen vragende partij. Ons parochiese­cretariaat, vandaag nog onder gebracht in de beschermde pastorie die is verkocht aan het OCMW, verhuist binnenkort naar de voormalige bib in de kerk”, besluit Jan Dewael.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Sinds 2016 was de kerk van Kaulille deels bibliothee­k, terwijl er ook nog altijd eucharisti­evieringen worden gehouden.
FOTO DICK DEMEY Sinds 2016 was de kerk van Kaulille deels bibliothee­k, terwijl er ook nog altijd eucharisti­evieringen worden gehouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium