Het Belang van Limburg

Truiense groendiens­t kapt negen bomen zonder vergunning

- Toon Royackers en Rudi De Cock

Op het pleintje in Guvelingen bij Sint-Truiden zijn negen gezonde beuken gekapt. Allemaal door de groendiens­t van de stad. Oppositiep­artij sp.a ontdekte dat het kappen zonder vergunning gebeurde.

“Ik heb de vraag een maand geleden al voorgelegd”, merkte oppositier­aadslid Filip Moers (sp.a) maandagavo­nd tijdens de gemeentera­ad op. “Buren waren verbaasd dat de stad in één keer negen gezonde bomen liet omhakken. Toen kreeg ik er geen antwoord op. Pas deze week – net voor de nieuwe gemeentera­ad – kwam er wat meer uitleg van de stad. Nu begrijp ik waarom dat zo lang duurde: alle bomen zijn gekapt zonder enige vergunning. En dat door de stad zelf.”

Petitie

Op de gemeentera­ad wees bevoegd schepen Ingrid Kempeneers (CD&V) erop dat de bomen drie jaar geleden al geknot waren. “Ik was toen nog geen schepen. Maar blijkbaar ging er een petitie rond in de buurt, omdat de bomen toch voor heel wat hinder zorgden. Onze groendiens­t kreeg de opdracht om snoeiwerke­n uit te voeren, maar het onderhoud en het vele snoeien bleken vervolgens te arbeidsint­ensief. Daarom is dit najaar beslist om de bomen volledig weg te halen.” Volgens de schepen was een vergunning helemaal niet nodig. Doordat de bomen drie jaar geleden zo ingekort waren, ging het nu om laagstambo­men. “En daarvoor is een kapvergunn­ing niet nodig.”

Voorbeeldf­unctie

“Dat maakt het allemaal nog veel erger”, vindt raadslid Moers. “Eigenlijk geef je daarmee een gouden tip aan iedereen die een hoogstambo­om wil omhakken. Knot hem eerst, en vervolgens kun je hem dan legaal omhakken... Dat kan toch niet de bedoeling zijn? En waar ligt dan nog de voorbeeldf­unctie van onze stad?” Schepen Kempeneers erkende na onderzoek gisteren dat er een miscommuni­catie gebeurd was tussen de stad en de groendiens­t. “Blijkbaar had de stad destijds de opdracht gegeven om alleen te snoeien, maar de vlijtige groendiens­t heeft de negen bomen behoorlijk ingekort en geknot. Voor die werken was destijds wel degelijk een vergunning nodig. Maar die was er dus niet. Er was sprake van een misverstan­d. Heel vervelend. We gaan het pleintje natuurlijk niet zo laten liggen. Er komen drie nieuwe bomen. Zo is er ook meer ruimte, want de kruinen van de vorige negen beuken waren helemaal in elkaar vergroeid. Het zal na afloop dus toch weer mooier worden.”

 ?? FOTO RR ?? Er komen drie bomen in de plaats van de gekapte beuken.
FOTO RR Er komen drie bomen in de plaats van de gekapte beuken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium