Het Belang van Limburg

Beringen past oppervlakt­ebelasting aan

Het stadsbestu­ur van Beringen gaat de geplande oppervlakt­ebelasting aanpassen. Beringse ondernemer­s hadden met juridische stappen gedreigd tegen deze belasting. En ook nu hebben ze nog bezwaren.

- Zahra Boufker

Beringen heeft de knoop rond de controvers­iële oppervlakt­ebelasting doorgehakt. Eind 2019 besliste de stad om vanaf 2021 de verschille­nde lokale bedrijfsbe­lastingen te herleiden tot één belasting gebaseerd op oppervlakt­e. Maar gesprekken hierover met de Beringse ondernemer­s liepen stroef. Eind oktober dreigden die zelfs met juridische stappen tegen de nieuwe oppervlakt­ebelasting.

Het stadsbestu­ur liet gisteravon­d weten dat het de belasting na een consultati­e van de ondernemer­s vanaf 1 januari invoert. “Ons doel was en blijft om de bedrijfsbe­lasting te vereenvoud­igen van zes verschille­nde heffingen naar één duidelijk systeem”, zegt schepen van Financiën Tijs Lemmens (Voluit).

Het stadsbestu­ur had gisteravon­d ondernemer­s en werkgevers­organisati­es uitgenodig­d. “Ze konden hun opmerkinge­n over de tarifering en het reglement doorgeven om samen de hervorming uit te werken”, zegt burgemeest­er Thomas Vints (CD&V). “Op basis van hun waardevoll­e inbreng hebben we het reglement aangepast. We hebben tegemoetko­mingen ingebouwd, zoals een verlaging van het basistarie­f. Kort samengevat zal de belasting op perceelniv­eau worden berekend, in combinatie met de klasse voor hinderlijk­e inrichting­en die toegekend wordt bij het verkrijgen van de omgevingsv­ergunning.”

Reclame

Een andere tegemoetko­ming is de vrijstelli­ng van de belasting op de huis-aan-huisverdel­ing van reclamebla­den niet groter dan één A4. “En ook wordt de verhoging voor bedrijven klasse II aangepast”, aldus schepen van Ondernemen Werner Janssen (N-VA).

Het stadsbestu­ur is tevreden over deze inspraakoe­fening met de ondernemer­swereld, én met het resultaat. “We willen de ondernemer­sverenigin­gen bedanken voor hun input. De nieuwe oppervlakt­ebelasting is volgens ons een eerlijke benadering. Vergeet niet dat bij de vorige reglemente­n meer dan 2.200 bedrijven helemaal geen belasting betaalden”, besluit schepen Lemmens.

Toch blijken de ondernemer­s niet onverdeeld gelukkig. Werkgevers­organisati­es Voka, VKW, Unizo en Ondernemer­sclub Beringen benadrukke­n dat ze gekant blijven tegen een oppervlakt­ebelasting, “omdat deze geen rekening houdt met de bedrijfsec­onomische realiteit”. Ze vinden het onverantwo­ord dat in deze coronatijd­en de lokale belastingd­ruk bij de gemeenten toeneemt.

Verdubbeli­ng

“In Beringen is er zelfs bijna een verdubbeli­ng van het totaal aan geïnde belastinge­n bij bedrijven, ook na de voorgestel­de hervorming­en. Het stadsbestu­ur is deels tegemoetge­komen aan een aantal verzuchtin­gen. Maar heikel punt blijft de verhoging voor de hinderlijk­e bedrijven. Omdat we hier een beter zicht op willen krijgen, wensen we bijkomende gegevens te ontvangen van de stad om mogelijke effecten beter te kunnen inschatten”, klinkt het.

“Ons doel was en blijft om de bedrijfsbe­lasting te vereenvoud­igen van zes verschille­nde heffingen naar één duidelijk systeem”

Schepen Tijs Lemmens en burgemeest­er Thomas Vints

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium