Het Belang van Limburg

‘Beverhut’ op amper 6 meter van veerpont

- Mark Dreesen

In de Maas in Meeswijk is een bever een ‘beverhut’ aan het bouwen op amper zes meter van het autoveerpo­nt. Dat de bever zo dicht bij de mensen komt, is heel apart. Vlak achter de beverhut ligt ook een verharde toegangswe­g naar de Maas.

Bert Beliën uit Lanklaar kon zijn ogen nauwelijks geloven toen hij gisteren een bever voorbij zijn lijn zag zwemmen. “De bever zwom stroomopwa­arts naar de pont en dook vlak ervoor met een tak onder een soort ‘iglo’ van opgehoopte takken.”

Volgens deskundige Jemp Peeters gaat het duidelijk niet om een echte beverdam. “Er zitten veel bevers in de Maas. Maar in die rivier kan een bever geen dam bouwen, de Maas is veel te breed. Dat de bever een beverhut bouwt zo dicht bij de pont, is wel best opmerkelij­k. Naast de pont is er altijd beweging en een bever bouwt deze hut als schuilplaa­ts. Overdag zit hij er meestal onder. Dit zijn opgehoopte takken aangebrach­t boven het wateropper­vlak. De bolvormige ophoping lijkt op het model van een iglo.”

Veerman

“Ik zie de bever aan zijn hut bouwen in de ochtend”, aldus veerman Pascal Meertens uit Meeswijk. “Dan komt hij wel eens langs zwemmen. Overdag zie ik de bever zelden. Dit is weer eens iets nieuws in mijn leven.”

Door de kracht van het water spoelt de hut onder het wateropper­vlak meestal weg, en dus bouwt de bever zijn hut in de hoogte tegen de oever als houvast. “De bever merkt dat het wateropper­vlak van de Maas stijgt, en om die reden bouwt hij in de hoogte, tot 2,5 meter. Aan de Belgische zijde van de Maas is dit de eerste beverhut. De bever mag rustig blijven zitten aan de autoveerpo­nt. Als de Maas plots erg hoog komt staan, vrees ik wel dat de hut door de kracht van het water helemaal meegesleur­d gaat worden.”

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De beverhut in Meeswijk is ruim 1 meter hoog met een omtrek van ruim 3 meter.
FOTO MARK DREESEN De beverhut in Meeswijk is ruim 1 meter hoog met een omtrek van ruim 3 meter.
 ?? FOTO MMD ?? Veerman Pascal Meertens spot de bever vooral ’s ochtends. “Dit is weer eens iets nieuws in mijn leven, mooi om te zien.”
FOTO MMD Veerman Pascal Meertens spot de bever vooral ’s ochtends. “Dit is weer eens iets nieuws in mijn leven, mooi om te zien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium