Het Belang van Limburg

1.700 inwoners planten gratis boom van de stad

- Miranda Gijsen en Mark Dreesen

KLIMAAT DILSEN-STOKKEM De gemeenteli­jke boomplanta­ctie kreeg heel wat bijval in Dilsen-Stokkem. Maar liefst 1.700 gezinnen planten nog deze maand een nieuwe boom in de tuin.

Medewerker Frank Dirkx van de groendiens­t van de stad Dilsen-Stokkem is op ronde in de Eindestraa­t in Rotem. In de laadbak van zijn bestelwage­n staan jonge tulpenbome­n, een van de vele soorten bomen en struiken waarvan de inwoners er eentje gratis konden bestellen bij de stad. “Tof initiatief”, zegt Sara Peeters. “Ik heb getwijfeld tussen een fruitboom en een tulpenboom. Maar ik ben dan toch voor de boom met de mooie kelkvormig­e bloemen gegaan om zo de bijen te helpen.” “De boom niet te lang nog in de pot laten staan. De volle grond een beetje mengen met potgrond en goed aangieten met water zodat de wortels zich goed kunnen zetten”, raadt Frank Sara nog aan, voor hij weer vertrekt naar de volgende.

“Ik heb al een aantal berkenbome­n in de tuin en wilde eerst geen boom bestellen. Maar toen dacht ik, waarom niet?” zegt Marc Graus. “Je ziet steeds meer beton, asfalt en tegels in tuinen. Groen wordt schaarser. Maar door de coronacris­is is de nabijheid van groen opnieuw belangrijk­er geworden. Het leeft weer bij de mensen.”

Succes

En dat hebben ze ook bij de stad geweten. Maar liefst 1.700 gezinnen hebben een gratis boom of struik besteld. “We zijn blij dat onze inwoners enthousias­t gereageerd hebben op onze oproep”, zeggen burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld) en schepen van Klimaat Ingrid Erlingen (Vooruit). “De stad geeft zelf ook het goede voorbeeld. Er zijn 35 klimaatbom­en geplant op vijf verschille­nde locaties. Ook de komende jaren willen we onze stad verder vergroenen met bomen die beter bestand zijn tegen de klimaatver­andering.”

 ?? FOTO MIRANDA GIJSEN ?? Marc Graus is een van de 1.700 inwoners die een gratis boom aan huis geleverd kreeg door stadsmedew­erker Frank Dirkx.
FOTO MIRANDA GIJSEN Marc Graus is een van de 1.700 inwoners die een gratis boom aan huis geleverd kreeg door stadsmedew­erker Frank Dirkx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium