Het Belang van Limburg

Sinterklaa­s speelt de Kerstman

- Chris Craps

Jan Decleir ruilt de soutane van Sinterklaa­s in voor de winterjas van Santa Claus. Dat gebeurt in De Familie Claus, binnenkort in première op Netflix. Een familiefil­m met humor en een somber kantje.

Jan Decleir heeft de staf van Sinterklaa­s moeten doorgeven aan Wim Opbrouck, maar nu kruipt hij in de huid van die andere kindervrie­nd. Opa Noël Claus is in De Familie Claus geen heilige of superman, maar een heel lieve opa die met de hulp van enkele elfen overal ter wereld cadeautjes brengt. Toch draait het verhaal niet rond opa Claus, maar rond zijn kleinkind Jules Claus (Mo Bakker). De jongen haat Kerstmis omdat hij toen zijn vader verloren is. Maar dan ontdekt Jules dat zijn opa de Kerstman is.

‘Niet Schieten’

Jan Decleir heeft toch wel even nagedacht voor hij de rol van Santa Claus accepteerd­e. “Maar niet zo heel lang”, zegt Decleir. “Ik vond het eigenlijk best grappig dat ze me vroegen. Omdat Mo Bakker, met wie ik in Niet Schieten speelde, ook opnieuw meedeed. Je zou bijna denken: never change a winning team. Maar de waarheid is dat ik gewoon veel van Mo houd. Ik dacht: waarom zou ik die nietexact-dezelfde relatie niet nog eens overdoen?”

Hoe belandde Mo in deze kerstfilm van Matthias Temmerman, bekend van de Plop- en Mega Mindy-films? “Producent Ruben Vandenborr­e vertelde me het verhaal en toonde enkele foto’s waaruit je kon opmaken hoe de film er ging uitzien”, zegt Mo. “Toen Ruben vroeg of ik mee wilde doen, heb ik nagedacht, het scenario gelezen en besloten dat het goed zat.”

Dat Jan Decleir zijn opa ging spelen, was een bonus. “In het begin zei Ruben dat hij Jan als opa zag, maar dat was toen nog niet officieel. Ik vond het uiteraard geweldig dat Jan uiteindeli­jk de film wilde doen, door onze samenwerki­ng in Niet Schieten. Maar dit is toch wel een andere film, waardoor ik een andere kant van Jan heb leren kennen. Bij Niet Schieten was alles gelaagd. Deze film is meer een familiefil­m en je moet op een andere manier acteren.”

Sequel

De opnames van De Familie Claus vonden plaats na de eerste lockdown. “We moesten onwaarschi­jnlijk voorzichti­g zijn”, zegt Jan Decleir. “Ik geloof dat de producente­n onderhande­lden met de mensen van de overheid, de virologen en nog anderen. Ik ben zelf meer dan eens getest geweest. Dat is goed verlopen, maar we dienden toch op onze hoede te blijven. Die aandacht voor elkaar was wel heel leuk. Corona bracht binnen de crew een samenzweer­derigheid die ik wel kon appreciëre­n. We zorgden echt voor elkaar.” Voor een acteur die regelmatig op het podium staat, moet de coronacris­is wel een moeilijke periode zijn geweest. Maar Jan bekent dat hij geluk heeft gehad. “We zouden met Het Banket het verhaal van Egmont vertellen. Maar we waren met te veel mensen. We hebben toen snel iets nieuws gemaakt. Dat werd Landru, over de Franse seriemoord­enaar. Dat project kwam net op een moment dat we wel mochten spelen. Ik heb dertig voorstelli­ngen bij mekaar gespeeld. Ik heb dus niet het gevoel dat ik iets gemist heb. Tegen dat het coronazaak­je opgelost is, staan we weer klaar met nieuwe dingen. Ik ga niet klagen. Er zijn mensen die veel ergere dingen meemaken.”

Jan Decleir was toch bijna 30 jaar het gezicht van Sinterklaa­s. Zal hij nu het gezicht van de Kerstman worden, mogelijk in een sequel? “Die dingen hangen niet van mij af. Dat heeft met vraag en aanbod te maken. Maar als men hier een nieuw traditione­el gebeuren van wil maken, dan ben ik bereid om daaraan mee te doen”, besluit Decleir.

→ De Familie Claus is vanaf 7 december te

zien op Netflix.

 ?? FOTO NETFLIX ?? Kerstman Jan Decleir toont een elf aan zijn kleinzoon Mo Bakker.
FOTO NETFLIX Kerstman Jan Decleir toont een elf aan zijn kleinzoon Mo Bakker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium