Het Belang van Limburg

The Weeknd is populairst­e artiest van 2020

- Dennis Van Goethem

MUZIEK SPOTIFY Vanuit hun kot of niet, de Belgen luisterden ook in 2020 massaal naar muziek. Met als vaakst gedraaide artiest: The Weeknd (30). In de jaarlijste­n van Spotify steekt de Canadese zanger er met kop en schouders bovenuit, en laat hij godenkind Billie Eilish (18) en ‘keizer Spotify’ Drake (34) achter zich. Bij de landgenote­n pakt Damso (28) het goud.

Eén weekje langer, en Blinding Lights van The Weeknd had een vol jaar in de Ultratop gestaan. Waarvan liefst zeventien weken bovenaan. Geen verrassing dus dat de zanger in de Belgische Spotifylij­st van 2020 de kroon spant als meest gestreamde artiest. Meer nog, de Canadees steekt in ons land ook het populairst­e album én lied op zak. Hij springt zo over Billie Eilish, die vorig jaar de titel pakte, en over Drake, nog steeds de vaakst beluisterd­e artiest van het afgelopen decennium.

Vrouwen

Specifieke cijfers over de Belgische markt geeft Spotify niet vrij, maar om u een idee te geven: wereldwijd luisteren iedere maand meer dan 64 miljoen mensen naar The Weeknd. De beste Belg in de lijst – de Brusselse rapper Damso – moet tevreden zijn met zo’n 2,5 miljoen fans per maand. Wel straf: Damso staat op plaats dertien, tussen namen als Justin Bieber, Ed Sheeran, Eminem en Ariana Grande.

Opvallend: net als vorig jaar wijkt het Belgische luisterged­rag af van de globale tendens. Wereldwijd mag de Puerto Ricaanse rapper Bad Bunny zich de favoriet noemen, en maakt een mannenbast­ion van urbanartie­sten de top vijf compleet. Bij ons houden vrouwelijk­e popartiest­en gelijke tred, dankzij Billie Eilish en Dua Lipa. Ook Taylor Swift, Lady Gaga en onze eigen Angèle duiken hoog in de lijst op.

Regi, wie anders?

“Het is bijzonder dat we in België naar zo uiteenlope­nde genres luisteren”, zegt Wilbert Mutsaers, hoofd van Spotify Benelux. “En daar lijkt steeds meer goede muziek van hier bij te komen. Het valt dit jaar op hoe de Belgen bovenaan meedoen naast internatio­nale artiesten. Want ook Regi en de cast van #LikeMe scoren goed.” Al moeten we dat relativere­n: hier staan vijf landgenote­n in de top vijftig, bij de noorderbur­en nemen Nederlands­e acts ongeveer twee derde van de lijst in. Maar ook nu valt de onvermijde­lijke naam: Regi. Op Spotify geeft hij zijn boerenjaar nog wat meer glans. Regi’s album Vergeet de Tijd pronkt tussen The Weeknd, Dua Lipa, Angèle en Harry Styles bij de meest beluisterd­e albums in ons land. Zijn monsterhit Kom Wat Dichterbij valt nipt buiten de top tien van populairst­e nummers, maar is wel het enige van Belgische makelij in de hele top vijftig.

Bovendien mag Regi zich nu ook de grootste noemen op dat andere platform, YouTube. Daar werd Kom Wat Dichterbij al meer dan 4,1 miljoen keer bekeken. Meer dan eender welk Vlaams lied dit jaar. “Het sprookje duurt gewoon voort”, zegt Regi. “Hoe zo’n lied de mensen blijft ontroeren, daarvoor doe je het als producer.”

De populairst­e internatio­nale artiesten:

The Weeknd

Billie Eilish

Drake

Juice WRLD

Dua Lipa

1.

2.

3.

4.

5. De populairst­e Belgen:

1.

2.

3.

4.

5.

Damso #LikeMe Angèle

Regi

Lost Frequencie­s

DE BELGISCHE SPOTIFYCIJ­FERS VAN 2020

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? ‘Vergeet de Tijd’ hoort bij de meest beluisterd­e albums in ons land. Op YouTube mag Regi zich de grootste noemen.
FOTO PHOTO NEWS ‘Vergeet de Tijd’ hoort bij de meest beluisterd­e albums in ons land. Op YouTube mag Regi zich de grootste noemen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Brusselse rapper Damso is de populairst­e van het land op Spotify, met zo’n 2,5 miljoen fans per maand.
FOTO PHOTO NEWS De Brusselse rapper Damso is de populairst­e van het land op Spotify, met zo’n 2,5 miljoen fans per maand.
 ?? FOTO RICHARD SHOTWELL/INVISION/AP ?? De populairst­e artiest, het populairst­e album én de populairst­e hit gingen naar The Weeknd.
FOTO RICHARD SHOTWELL/INVISION/AP De populairst­e artiest, het populairst­e album én de populairst­e hit gingen naar The Weeknd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium