Het Belang van Limburg

Steeds meer jongeren gebruikt als geldezel

- Roel Damiaans

Steeds meer jongeren geraken verstrikt in het web van de georganise­erde misdaad. Ze stellen hun bankrekeni­ng ter beschikkin­g van organisati­es die er crimineel geld doorsluize­n. Met een nieuwe campagne wil Febelfin jongeren bewustmake­n van de gevaren.

Geldezels. Het is de term die gebruikt wordt voor mensen die hun bankrekeni­ng – soms zonder het te beseffen – laten gebruiken om crimineel geld door te sluizen. In het beste geval krijgen ze een kleine vergoeding, maar de kans is reëel dat de criminelen de hele rekening plunderen. Het aantal zaken rond geldezels in ons land blijft toenemen en daarom is bankenfede­ratie Febelfin een sensibilis­eringscamp­agne gestart. Die richt zich vooral op jongeren omdat ze vaak als doelwit worden uitgekozen. “Het fenomeen van de geldezels is niet nieuw, maar tijdens de coronacris­is is cybermisda­ad en dus ook phishing exponentie­el toegenomen”, zegt cybercrime­magistraat Volkan Altunbay van het Limburgse parket.

Sneller in de verleiding

De coronacris­is heeft een impact op de financiën van jongeren. Velen zagen hun studentenj­ob verdwijnen of krijgen minder zakgeld. Zo komen ze sneller in de verleiding om in te gaan op voorstelle­n van criminelen. “Klassiek is de methode waarbij jongeren in ruil voor wat geld hun bankkaart en pincode afstaan aan een recruiter, de persoon die de geldezels zoekt en overtuigt. Het geld dat door de rekeningen wordt gesluisd, is meestal de buit van phishing of een andere vorm van online oplichting”, zegt Altunbay.

Codetaal

Uit een enquête van Febelfin blijkt dat het fenomeen ook in scholen bekend is, al zouden jongeren er onderling over spreken in codetaal. Geldezels worden dan sappies genoemd. “Slachtoffe­rs worden soms in het echte leven geronseld in de schoolomge­ving, in stationsbu­urten, op pleintjes waar jongeren rondhangen of in het uitgaansmi­lieu. Maar het gebeurt zeker ook online. Zoek maar eens op ‘snel geld’ op Instagram en je vindt ze zo, de accounts van personen die met foto’s van dikke pakken bankbiljet­ten mensen proberen te overtuigen”, zegt Altunbay. De netwerken die door het parket van Limburg zijn blootgeleg­d, leiden altijd naar Nederland. Veel geldezels beseffen niet dat ze zelf grote risico’s lopen. Ze zullen het geld dat via hun rekening werd gesluisd, moeten terugbetal­en aan de slachtoffe­rs van phishing. Verder riskeren ze gerechteli­jke straffen en fiscale boetes, maar het kan ook zijn dat de banken hen een rekening, bankkaart of lening weigeren toe te kennen. Als de geldezel een minderjari­ge is, kunnen de ouders aansprakel­ijk gesteld worden.

Intimidati­e

Daarnaast waarschuwt justitie ook voor fysiek geweld. De criminelen durven soms tot intimidati­e overgaan als de geldezels niet doen wat hen gevraagd wordt. “Veel personen begrijpen niet dat ze een stroman zijn voor een witwascarr­ousel en dus medeplicht­ig zijn. Geldezels zijn belangrijk­e pionnen, want zonder hen is het witwassen van de phishingbu­it onmogelijk. Daarom worden ze altijd vervolgd”, besluit Altunbay.

 ?? FOTO RR ?? Talloze Instagrama­ccounts beloven snel geld in ruil voor bankkaart en pincode.
FOTO RR Talloze Instagrama­ccounts beloven snel geld in ruil voor bankkaart en pincode.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium