Het Belang van Limburg

Act & Sorb is Start-Up van het Jaar

Het milieutech­nologiebed­rijf Act&Sorb is verkozen tot Start-Up van het Jaar. Het bedrijf ontwikkeld­e een technologi­e om MDF te recycleren en bouwt momenteel een fabriek in Genk waar op termijn een veertigtal mensen aan de slag kan.

- Guido Cloosterma­ns

De verkiezing van de Limburgse Start-Up van het Jaar is een initiatief van Limburg StartUp en vindt plaats in het kader van de verkiezing van de Limburgse Ondernemer van het Jaar. Act&Sorb volgt als laureaat MobieTrain op. De jury was onder meer gecharmeer­d door het feit dat Act&Sorb is gegroeid van een pril idee in de incubator GreenVille in Houthalen tot een fabriek in Genk waar straks enkele tientallen mensen werken. “We moeten trots zijn op deze verwezenli­jking en het feit dat Limburg een nieuwe fabriek mag verwelkome­n in de maakindust­rie”, zo luidt het.

Twaalf jaar zoeken

Act&Sorb is het geesteskin­d van Kenny Vanreppele­n. De fabriek waar vanaf volgend jaar MediumDens­ity Fibreboard of MDF een nieuw leven krijgt als actieve kool, is het voorlopige eindpunt van een zoektocht die ruim twaalf jaar geleden begon.

In zijn doctoraats­criptie aan de UHasselt ging industriee­l ingenieur Kenny Vanreppele­n toen al op zoek naar een manier om afvalmater­iaal te recycleren tot hoogwaardi­ge actieve kool. Samen met de UHasselt en de toenmalige XIOS Hogeschool Limburg deed hij onder meer onderzoek naar de mogelijkhe­den om residustro­men te recycleren tot actieve kool. Het werk van Vanreppele­n, waarmee hij een internatio­nale prijs won, kon op heel wat belangstel­ling rekenen. Naast het wetenschap­pelijke onderzoek stelde hij zich immers ook de vraag of een en ander wel economisch haalbaar was. De studie bevatte bovendien de blauwdruk van een fabriek.

Renovatie

Vanreppele­n leek voorbestem­d voor een academisch­e carrière, tot hij enkele jaren geleden bij de verbouwing van zijn woning werd geconfront­eerd met grote hoeveelhed­en MDF. MDF-platen worden geperst van verse houtvezels en worden onder meer gebruikt bij de productie van meubelen, speelgoed, keukens, vloeren en wand- en plafondbek­leding. “Het duurzame houtmateri­aal kon tot op heden niet gerecyclee­rd worden”, zegt Vanreppele­n. “De enige eindbestem­ming was het containerp­ark. Tot op vandaag wordt afval van MDF gestort of verbrand voor de energiepro­ductie. Per jaar wordt er op die manier 70 miljoen ton MDF-residu opgeruimd. Met de nu ontwikkeld­e technologi­e ontstaat een mooie synergie tussen de houtverwer­kende industrie, de bouwen meubelindu­strie en de lucht- en waterzuive­ring.” Act&Sorb werd in 2016 opgericht door Kenny Vanreppele­n, Jozef Peuters en Uwe Prade. De eerste stappen werden gezet met de steun van de Europese accelerato­r Inno-Energy. In 2019 kreeg Act&Sorb de steun van Sibelco. In 2020 kende de Vlaamse overheid een subsidie van 2 miljoen euro toe als startschot voor de eerste fabriek in Vlaanderen.

Nieuwe fabriek

Act&Sorb zette een technologi­e op punt waarmee MDF en andere houtresidu­stromen een tweede leven krijgen als hoogwaardi­ge actieve kool. Actieve kool is een stof die door absorptie allerlei stoffen aan zich kan binden en wordt omwille van die eigenschap­pen vaak gebruikt in de water- en luchtzuive­ring. Actieve kool vindt ook zijn toepassing in de productie van voeding en geneesmidd­elen, waar het wordt gebruikt voor de absorptie van ongewenste kleur- of geurstoffe­n. Momenteel wordt actieve kool nog vooral uit steenkool geproducee­rd, wat het milieu niet ten goede komt. Gestart in de Greenville incubator zwermt Act&Sorb straks uit naar een nieuwe locatie op het industriet­errein Genk-Zuid. Momenteel investeert Act&Sorb een kleine 30 miljoen euro in een nieuwe fabriek die vanaf volgend jaar MDF recycleert. Vanaf de zomer van 2021 wordt daar in verschille­nde fases 50.000 ton MDF gerecyclee­rd in 7.000 tot 8.000 ton actieve kool. Het materiaal wordt aangelever­d door meubelfabr­ieken, producente­n van MDF-platen en containerp­arken. Op termijn kunnen er zo’n veertig mensen aan de slag.

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Het milieutech­nologiebed­rijf Act&Sorb is verkozen tot Start-Up van het Jaar.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Het milieutech­nologiebed­rijf Act&Sorb is verkozen tot Start-Up van het Jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium