Het Belang van Limburg

Experts leggen schrappen van leerstof op tafel

-

Het onderwijs maakt zich almaar grotere zorgen over de leerachter­stand bij kinderen. Experts gooien de optie op tafel om te snoeien in de leerstof. “De achterstan­d krijgen we dit jaar niet meer opgelost”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. “Er moet een plan komen voor de lange termijn.”

Is het mogelijk om alle leerstof te zien in een coronajaar? Nu we pal in het midden van het schooljaar zitten, klinkt het antwoord op die vraag steeds nadrukkeli­jker ‘neen’. “Onderzoek van de KU Leuven toonde dat de leerachter­stand bij kinderen in het eerste middelbaar gemiddeld zes maanden bedroeg bij het begin van dit schooljaar”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. “Dat betekent dat we nu op één jaar moeten doen waar je normaal anderhalf jaar voor nodig hebt. Zelfs in comfortabe­le omstandigh­eden is dat een enorme uitdaging.” In een bevraging van Teacher Tapp Vlaanderen, de app van Arteveldeh­ogeschool die polst naar wat leeft in het onderwijs, gaf 43 procent van de leraren op 25 januari nog aan zich een beetje tot grote zorgen te maken over het rondkrijge­n van de leerstof. 16 procent maakt zich geen zorgen, want berust zich nu al in het feit dat het niet meer zal lukken.

Eind vorig schooljaar is na de lockdown met Onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) afgesproke­n dat scholen enkel nog moesten focussen op de ‘essentiële leerdoelen’. Vraag is of dat nu ook moet. “We kunnen nu nog niet weten hoe de rest van dit schooljaar zal verlopen”, zegt Weyts in een reactie. “Voor mij is leerstof selecteren pas de laatste optie.” Lieven Boeve noemt het schrappen van leerstof een eventuele oplossing op de korte termijn. “Maar alleen als dat past binnen een plan op de langere termijn”, zegt hij. “Het is niet omdat je bepaalde leerstof niet strikt nodig hebt om naar het volgende jaar te gaan, dat die niet belangrijk is. Het is hoog tijd dat we samenzitte­n met de minister om te kijken hoe we de tekorten kunnen wegwerken de komende jaren.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Lieven Boeve.
FOTO KRIS VAN EXEL Lieven Boeve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium