Het Belang van Limburg

Omdat ze het waard zijn

- Reacties: dekern@hbvl.be Yves Lambrix

Nieuwe vrienden maken en naïef onbezorgd met hen chillen. Hard studeren en af en toe nog harder feesten. De liefde ontdekken om ze even later te verguizen. De wereld verkennen en grenzen verleggen. Met de oogst van de vakantiejo­b de eerste festivalit­is of Spanjereis bekostigen. Rebelleren en manifester­en. Zegevieren om even later op je bek te gaan. Het leven in al zijn facetten uitdagen, nemen en consumeren. Voor velen onder ons waren de late tiener- en studentenj­aren de meest intense en mooiste van ons leven. Voor de jongvolwas­senen vandaag lijkt dit alles een fata morgana uit lang vervlogen tijden, met dank aan die meedogenlo­ze vijand die corona heet.

Een veertigtal bekende en minder bekende Vlamingen blijft niet langer doof voor de noodkreet van onze jongeren. In een open brief vragen ze dat, na de zorg- en ouderensec­tor, ook de groep tussen 18 en 24 jaar snel wordt gevaccinee­rd. “Het zijn de jongeren die we nodig hebben voor de relance van onze maatschapp­ij. Het is belangrijk dat we hen een teken geven dat zij de moeite waard zijn om in te investeren, dat we zelfs bereid zijn een stapje opzij te zetten om hen voorrang te geven”, zegt Heidi De Pauw, de CEO van Child Focus die de brief heeft opgesteld.

De inmiddels door half België (ten onrechte) verguisde viroloog Marc Van Ranst neemt de handschoen meteen op. Hij beaamt dat het een “verantwoor­de politieke keuze” is om jongeren in de vaccinatie-prioriteit­enlijst meer naar voren te schuiven. Naarmate er meer mensen zijn gevaccinee­rd, kan er volgens hem sneller en meer worden versoepeld, bijvoorbee­ld aan hogeschole­n en universite­iten. Professor Piet Hoebeke stelt dan weer voor om alle 50plussers snel te vaccineren, waarna jongeren meer mogelijkhe­den krijgen. “Als je eerst jongeren vaccineert moet je de maatregele­n veel langer aanhouden”, meent hij. Moraalfilo­soof Patrick Loobuyck wil dan weer snel een discussie over meer vrijheden voor ingeënte mensen. “Als de overheid wacht met sommige versoepeli­ngen tot de hele bevolking is gevaccinee­rd, heeft het weinig zin om begin juni eerst de jongeren te vaccineren.” Ook nu weer zullen voor elk van die pistes hevige voor- en tegenstand­ers opstaan. Dat is niet erg, dat voedt het debat. Veel belangrijk­er is welke keuzes onze heren en dames politici maken en hoe ze die duidelijk communicer­en. Falen ze hierin, dreigt onze gepikeerde en vermoeide samenlevin­g af te glijden naar een nieuwe strijd, eentje tussen generaties. Dat moeten we koste wat kost vermijden. Deze crisis heeft al te veel slachtoffe­rs geëist.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium