Het Belang van Limburg

30 procent meer klachten over discrimina­tie tijdens lockdown

- Hannes Heynderick­x

RAPPORT UNIA BRUSSEL Uit een rapport van Unia blijkt dat het aantal klachten over discrimina­tie sterk gestegen is in de pandemie. Het gelijkekan­sencentrum kreeg 32 procent meer oproepen in de eerste helft van de crisis, vaak direct gelinkt aan coronamaat­regelen.

“Diverse maatregele­n zijn nu versoepeld maar 65-plussers blijven uitgeslote­n. Ik voel me stilaan in een depressie glijden. Ik vind dit een verschrikk­elijke leeftijdsd­iscriminat­ie.” Het is maar een van de klachten over de coronarege­ls die Unia heeft ontvangen tussen 1 februari en 19 augustus 2020. Maar liefst 6.279 potentieel discrimine­rende situaties werden in die periode aan de kaak gesteld. Dat is 32 procent meer dan in dezelfde periode in 2019. 1.846 van die klachten – bijna een derde – hadden effectief te maken met corona. Over heel 2020 schat Unia dat een vijfde van alle klachten coronagere­lateerd is. Unia maakt gewag van fundamente­le problemen, bijvoorbee­ld bij regels die uitsluiten­d zijn ingeroepen voor 65-plussers. Ook de klachten over maatregele­n in het onderwijs werden geanalysee­rd. “Ouders zeiden dat er een onderschei­d gemaakt werd naar leeftijd voor de toegang tot onderwijs, en ze benadrukte­n dat er geen enkel goed argument was om bepaalde leerjaren een bevoorrech­te behandelin­g te geven.”

Het rapport kreeg de titel Covid19: een test voor de mensenrech­ten. Het centrum kreeg immers klachten over situaties waarin kwetsbare mensen het extra zwaar te verduren kregen. Zo staat er een verhaal in het rapport over een persoon met een beperking die aan de deur werd gezet in een supermarkt omdat hij niet met zijn begeleider mocht gaan winkelen.

“Superversp­reider!”

Ook racisme komt aan bod in het rapport. Mensen van Aziatische afkomst contacteer­den Unia omdat ze beschimpt worden als “superversp­reiders”. De burgemeest­er van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open Vld), werd terechtgew­ezen omdat hij kinderen uit een asielcentr­um de toegang tot een school ontzegde.

Ook over berichten op sociale media waren er klachten. “De strategisc­he stock mondmasker­s moest plaatsmake­n voor de opvang van vluchtelin­gen”, luidde bijvoorbee­ld een Facebookpo­st van Vlaams Belang waarover een melding kwam.

“We moeten de coronacris­is beschouwen als een alarmsigna­al inzake respect voor de mensenrech­ten”, concludeer­t Unia. “De inperking van individuel­e vrijheden en collectiev­e rechten weegt ongelijk op de bevolking. De meest kwetsbare groepen betalen de zwaarste prijs.” De volledige analyse wordt morgen voorgestel­d in de bevoegde Kamercommi­ssie.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Mensen van Aziatische afkomst werden bespot als “superversp­reiders”, meldt Unia.
FOTO ISOPIX Mensen van Aziatische afkomst werden bespot als “superversp­reiders”, meldt Unia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium