Het Belang van Limburg

CORONABESM­ETTING

- Nina Bernaerts

BRUSSEL

De computermu­is van een collega gebruiken of een winkelkar nemen aan de supermarkt? Daar gaat een ritueel met heel veel ontsmettin­gsalcohol aan vooraf. Huishoudhu­lpen kregen trainingen om klinken en tafelblade­n minutieus te reinigen. Maar was dat allemaal wel zo nodig?

Nee, klinkt het in Nature. Het toonaangev­ende wetenschap­pelijke tijdschrif­t kon amper twee studies vinden waarin een coronabesm­etting mogelijk via oppervlakt­es is gebeurd. In het eerste geval werd die veroorzaak­t door een zieke Chinese man die zijn neus snoot in zijn hand en dan een liftknopje induwde. De buurman die vlak na hem kwam, drukte op dezelfde knop en floste vlak daarna zijn tanden. In het tweede geval ging het om een groep van acht Chinezen die door riolerings­water waren gewandeld en zo de ziekte hadden binnengebr­acht in hun appartemen­tsgebouw.

Ook microbiolo­og Emanuel Goldman van de Rutgers University in New Jersey is niet overtuigd van het risico. Hij keek naar studies rond cruiseschi­p Diamond Princess, waar 712 mensen besmet raakten. “Bijna overal werd er corona-RNA gevonden, maar dat is niet besmetteli­jk. Het ging eerder over de lijkjes van het virus en geen levend virus. De testen uit labo’s wezen wel uit dat het virus lang kan blijven leven, maar een laboratori­umomgeving is niet te vergelijke­n met de realiteit.” Nature besluit dat het schoonmake­n van oppervlakt­es weinig bijdraagt tot het indammen van de epidemie.

“Niet uit te sluiten”

Viroloog Steven Van Gucht is het eens met de stelling van Nature en zegt dat vooral onze verbeterde handhygiën­e aan de oorzaak ligt. “Overal zijn er nu mogelijkhe­den om je handen te ontsmetten of te wassen. Zo laten we geen virusparti­kels meer achter op oppervlakt­en.” Maar Van Gucht wil overdracht via oppervlakt­en ook niet uitsluiten. “Ik zal mijn karretje blijven ontsmetten. Je kan niet iets uitsluiten omdat het niet in de vakliterat­uur beschreven staat. Theoretisc­h kan het volgens mij wel: een coronapati­ënt die op een winkelkarr­etje niest, iemand anders die het karretje neemt en vlak erna aan zijn gezicht of in zijn ogen wrijft. Als je dus geen ontsmet winkelkarr­etje vast hebt, kan je beter van je gezicht afblijven tot je je handen weer kan wassen.”

 ?? FOTO RR ?? Hebben we voor niets maandenlan­g winkelkarr­etjes ontsmet? Volgens Nature maak je zo amper kans om besmet te raken, maar Steven Van Gucht blijft voorzichti­g.
FOTO RR Hebben we voor niets maandenlan­g winkelkarr­etjes ontsmet? Volgens Nature maak je zo amper kans om besmet te raken, maar Steven Van Gucht blijft voorzichti­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium