Het Belang van Limburg

Moeten we jongeren voorrang geven bij vaccinatie­s?

- Beau Melders

“Erken jongeren als essentiële groep van onze maatschapp­ij”, klinkt het in een open brief. Daarin wordt opgeroepen om 18tot en met 24-jarigen voorrang te geven bij versoepeli­ngen én vaccinatie­s. Het debat doet heel wat stof opwaaien.

CORONAVIRU­S HASSELT

Net zoals jullie op de bus plaats afstaan aan ouderen, zijn wij nu bereid om ons vaccin af te staan aan jullie”, besluit de open brief van Heidi De Pauw, CEO van Child Focus, en Sara Vercautere­n van Bepublic. In de brief roepen ze op om jongeren te erkennen als essentiële groep van de maatschapp­ij. Onder die noemer moeten jongeren tussen 18 en 24 jaar voorrang krijgen bij toekomstig­e versoepeli­ngen en de vaccinatie­s. De oproep wordt onderteken­d door tientallen bekenden: van Pukkelpopo­rganisator Chokri Mahassine tot Olympisch zwemkampio­en Pieter Timmers. Op sociale media en in politieke kringen doet het betoog heel wat stof opwaaien. Minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke (CD&V) lijkt een wijziging van de vaccinatie­strategie alvast niet verstandig. Een vaccin krijgen betekent immers niet het terugwinne­n van de vrijheid.

Transmissi­e

Biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt) legt uit. “Er zijn twee voorafgaan­de vragen die we nog niet met zekerheid kunnen beantwoord­en: kan je na een vaccinatie de infectie nog opdoen en kan je ze nog doorgeven? Daar is verder onderzoek voor nodig. Het vaccin voorkomt voornameli­jk een ernstige infectie. Als er na vaccinatie toch nog transmissi­e plaatsvind­t, dan heeft het weinig zin dat je jongeren eerst gaat vaccineren. Zij belanden niet snel in het ziekenhuis. Maar als vaccinatie de transmissi­e sterk doet afnemen of stopt, dan kan er over zo’n strategie nagedacht worden.” Professor vaccinolog­ie Isabel Leroux-Roels (UZGent) treedt Molenbergh­s daarin bij. “Momenteel zien we dat vaccins goed werken in het voorkomen van een ernstig ziekteverl­oop. Over het effect op transmissi­e van het virus bestaat nog veel onduidelij­kheid. We weten nog niet in welke mate een vaccinatie ervoor zorgt dat je het virus niet langer doorgeeft.”

Perspectie­f

Al begrijpt ze het verlangen naar perspectie­f voor de jongeren. “Maar als we snel terug willen versoepele­n en genieten van de vrijheid, dan moeten de coronacurv­es naar beneden. Als we jongeren met voorrang gaan vaccineren, gaan de curves niet slinken. Ze behoren nu eenmaal niet tot de categorie die snel in het ziekenhuis belandt of overlijdt. De vaccinatie­strategie wil in de eerste plaats een overspoeli­ng van de ziekenhuiz­en voorkomen. Pas daarna wordt transmissi­e en mild ziekteverl­oop geviseerd.”

Toch heeft de vaccinolog­e een hoopvolle boodschap voor de jongeren. “Ik geloof erin dat de lente en de zomer beter gaan worden. Respiratoi­re virussen zoals SARS-CoV-2 gedijen minder goed bij warme temperatur­en. Net zoals vorige zomer gaan er bij gunstige cijfers opnieuw versoepeli­ngen mogelijk zijn. Ook al is dan nog niet iedereen gevaccinee­rd. Het zijn de laatste maanden, we moeten allemaal nog een beetje geduld uitoefenen. Het zal niet voor morgen zijn, maar dat is voor niemand het geval.” Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) maakte op Het Journaal dan weer bekend dat hij het idee wel genegen is. “Aan hogeschole­n en universite­iten bijvoorbee­ld kan er dan meer of sneller versoepeld worden.”

Als het van vaccinolog­e en expert jeugdgezon­dheidszorg Corinne Vandermeul­en (KU Leuven) afhangt, krijgen jongeren voor hun ouders een prik. Dat vertelde ze vorige week aan onze krant. “Maar niet voor hun grootouder­s. Met de ouders bedoel ik dan vooral de thuiswerke­rs. Thuiswerke­n is misschien niet aangenaam, maar jongeren zitten écht vast. Volwassene­n hebben nog hun werk, maar jongeren kunnen niets doen en niemand ontmoeten. Zoveel jongeren hebben het psychisch moeilijk. Hun veerkracht is wel groot, maar sommige kwetsbare jongeren zullen ook na de crisis de impact hiervan nog blijven voelen.”

 ?? FOTO DAVID VAN HECKE ?? Professor vaccinolog­ie Isabel LerouxRoel­s (UZGent). “Het zijn de laatste maanden, we moeten allemaal nog een beetje geduld uitoefenen.”
FOTO DAVID VAN HECKE Professor vaccinolog­ie Isabel LerouxRoel­s (UZGent). “Het zijn de laatste maanden, we moeten allemaal nog een beetje geduld uitoefenen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium