Het Belang van Limburg

Lockdown heeft ook effect op uw huisdieren

- Eline VandeGehuc­hte

DIEREN HASSELT Sinds de lockdown vertonen katten vaker agressief gedrag. Volgens Frans onderzoek heeft dat alles te maken met de constante aanwezighe­id van hun baas. “Hun routine is doorbroken en dat zorgt voor stress”, zegt ook gedragsbio­loge Els Peeters.

Eerder onderzoek suggereert dat het gezelschap van een huisdier een positieve invloed heeft op onze mentale gezondheid. Zo voelen mensen met een huisdier zich minder eenzaam in tijden van lockdown en isolatie. Maar dat gevoel is niet wederzijds. Volgens een nieuwe studie van de Franse dierenarts Emmanuelle Titeux, tevens secretaris van het European College of Animal Welfare and Behavioura­l Medicine, hebben vooral katten te lijden onder de lockdown.

Agressief

“De meeste katten houden niet van veranderin­g”, zegt Els Peeters, gedragsbio­loge gespeciali­seerd in katten. “Wanneer hun baas plots de hele dag in huis rondloopt, wordt hun eigen routine grondig verstoord. Dat zorgt voor stressreac­ties.” Dierenarts Titeux kreeg katten in haar praktijk die sinds de lockdown agressieve­r waren geworden. Ze bliezen, gromden, liepen (letterlijk) de muren op en vielen hun baas aan.

Vooral van de extra fysieke aandacht krijgt een kat het op zijn heupen. “Er zijn uitzonderi­ngen, maar eigenlijk worden ze niet graag erg lang geaaid. Speel liever met een hengeltje, in plaats van je handen te gebruiken.”

Omgekeerde

De baasjes van honden zien meestal dan weer het omgekeerde: een hond heeft meer moeite met alleen te zijn. “In tegenstell­ing tot katten zijn het groepsdier­en. Ze zijn van nature sociaal ingesteld en nogal gehecht aan het gezelschap van hun baas.” Ook volgens

Vina Druwé, trainer en expert in hondengedr­ag, zijn de viervoeter­s dolgelukki­g met gezelschap. “Laat ze gerust aan je voeten liggen wanneer je aan het werk bent”, zegt ze. “Maar continu aaien hoeft niet. Een hond kan makkelijk twintig uur rusten op een dag, korte interactie­s zijn voldoende.”

Door te veel aandacht of te veel wandelinge­n raken honden overprikke­ld of oververmoe­id. Wil je de hond toch aandacht geven, doe het dan met uitdagende spelletjes. “Verstop speeltjes of gooi korrels uit op het gazon. Daar zijn ze even zoet mee en het triggert hen op een positieve manier.”

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Niet alle huisdieren zijn blij met onze aanwezighe­id tijdens de lockdown.
FOTO SHUTTERSTO­CK Niet alle huisdieren zijn blij met onze aanwezighe­id tijdens de lockdown.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium