Het Belang van Limburg

NMBS sluit 44 van 135 overgeblev­en loketten

-

OPENBAAR VERVOER BRUSSEL

De NMBS heeft beslist om tegen eind 2021 44 van de 135 overgeblev­en loketten te sluiten. De beslissing komt er door de toenemende digitalise­ring. Er zal een overgangsp­eriode komen vanaf maart.

Het aantal transactie­s aan de loketten daalt elk jaar. Meer dan 75 procent van de verkoop van biljetten verloopt nu al via digitale kanalen. Daarom wil de NMBS verder inzetten op die digitalise­ring, waardoor er minder loketten nodig zijn. De vier loketten die worden gesloten, waren in 2019 samen goed voor amper 6 procent van alle transactie­s. In 37 andere stations worden vanaf 1 maart 2021 de openingsur­en afgestemd op de drukste momenten van de dag.

Overgangsp­eriode

Er is een overgangsp­eriode gepland die loopt van 1 maart tot eind 2021. In die tijd zullen de 44 loketten twee of drie dagen per week open blijven. Vanaf maart 2021 zullen stewards aanwezig zijn om de reizigers te informeren over de functional­iteiten van de verkoopaut­omaat en komen er infoborden en -sessies.

Vakbond

De socialisti­sche spoorvakbo­nd is verontwaar­digd over de aangekondi­gde sluiting en de ermee gepaard gaande afvloeiing van 77 voltijdse krachten. Reizigerso­rganisatie TreinTramB­us betreurt de sluiting, maar begrijpt het ook. “Het is vanuit bedrijfsec­onomisch standpunt logisch dat het bemannen van loketten waar maar een paar mensen per dag langskomen, een moeilijk te verantwoor­den personeels­kost is. Toch is het ook weer spijtig, voor de vele mensen die nog niet thuis zijn in de digitale wereld.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? De NMBS heeft beslist om tegen eind 2021 44 van de 135 overgeblev­en loketten te sluiten.
FOTO MARC HERREMANS De NMBS heeft beslist om tegen eind 2021 44 van de 135 overgeblev­en loketten te sluiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium