Het Belang van Limburg

Steeds meer mensen kiezen voor leerkracht bij veranderen van job

Afgelopen schooljaar zijn 2.541 personen vanuit een ander beroep in het onderwijs gestapt. “Deze groep zijinstrom­ers stijgt al jaren, behalve in Limburg”, stelt Vlaams Parlements­lid Karolien Grosemans (N-VA) vast.

-

Sinds september 2020 kan iemand tot acht jaar werkervari­ng uit de privésecto­r meenemen naar het onderwijs. Op voorwaarde dat het om knelpuntbe­roep gaat. De lijst knelpuntbe­roepen voor het onderwijs die samen met VDAB is vastgelegd, is lang: onderwijze­r(es) of leerkracht Nederlands, Frans, wiskunde, bouw, hout, mechanica, elektricit­eit,… Vroeger werd er alleen voor praktijkle­erkrachten rekening gehouden met hun ervaring in de privé. De nieuwe regeling moet meer mensen overtuigen om leerkracht te worden. Na een jarenlange discussie is beslist om de regeling alleen in te voeren voor nieuwe mensen. De Raad van State kon zich hierin vinden aangezien er een duidelijk doel is: het tekort aan leerkracht­en wegwerken.

Daling in Limburg

De interesse voor een job in het onderwijs voor mensen die al een andere profession­ele ervaring hebben, groeit al jaren. In het schooljaar 2015-2016 waren er in Vlaanderen 2.411 zijinstrom­ers, in 2018-2019 waren er dat al 2.729. Vorig jaar is dat aantal weliswaar even gedaald naar 2.541. “Voor dit jaar verwachten we - dankzij de nieuwe regeling - weer een stijging”, zegt Karolien Grosemans, die ook voorzitter is van de commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement en de cijfers van de laatste vijf jaar opvroeg bij onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA). Vorig jaar koos veruit de grootste groep zijinstrom­ers voor het secundair onderwijs (1.444), dan volgt het basisonder­wijs (452) en dan de hogeschole­n (231). “Als we de cijfers per provincie bekijken, zien we wel een duidelijk verschil. In alle provincies neemt het aantal zijinstrom­ers de laatste vijf jaar toe. Behalve in Limburg”, stelt Grosemans vast. In de meeste provincies is er een groei van 5 à 10 procent, in Limburg kalven die cijfers nu al enkele jaren af. In 2015-2016 waren er nog 310 zijinstrom­ers in onze provincie, in 2016-2017 zelfs 320, twee jaar later daalde dit naar 290 en intussen zijn er dat nog maar 260. Het allerlaags­te cijfer van alle provincies, zelfs het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest heeft meer zijinstrom­ers in het Vlaams onderwijs. “Een mogelijke verklaring is dat er in Limburg een beter evenwicht is tussen de vraag naar leerkracht­en en het aanbod op de arbeidsmar­kt, waardoor er mogelijk minder nood is aan zijinstrom­ers. Maar eigenlijk kennen we de echte reden niet.”

Verdubbeli­ng bij VDAB

De matige interesse van het voorbije jaar, zou dit jaar wel eens goedgemaak­t kunnen worden, zo merken ze bij VDAB waar ze werkzoeken­den - via hogeschole­n en universite­iten - opleiden of omscholen tot leraar. Uiteraard kloppen niet alle zijinstrom­ers bij VDAB aan, maar het gaat wel om een belangrijk­e groep. “In september 2019 hebben in Limburg 370 mensen gevraagd om een lerarenopl­eiding te volgen”, zegt Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg. “Uit die groep hebben we er 124 geselectee­rd. In september 2020 hebben zich al 570 kandidaten gemeld, van wie er 261 zijn toegelaten.” Dat is dus een verdubbeli­ng in starters. “We zijn weliswaar strenger dan een hogeschool of universite­it: we betalen de opleiding en je mag ook je uitkering houden, maar dan willen we ook dat je meteen slaagt, anders moet je stoppen.”

“We weten niet waarom er in Limburg minder zijinstrom­ers in het

onderwijs zijn”

Karolien Grosemans (N-VA)

Vlaams Parlements­lid

 ?? FOTO DVH ?? Steeds meer mensen hebben interesse om zich vanuit de privé om te scholen tot leraar, behalve in Limburg.
FOTO DVH Steeds meer mensen hebben interesse om zich vanuit de privé om te scholen tot leraar, behalve in Limburg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium