Het Belang van Limburg

Opeens had ze toch dat mes vast

- Cedric Lagast

Op de eerste dag van haar assisenpro­ces heeft Kristel Appelt (27) bekend dat ze Andy

Vandereyt (30) zelf ook heeft neergestok­en. Maar daarvoor moest ze medebeschu­ldigde Björn De Candt (30), die haar even voordien nog openlijk had verdedigd, als een leugenaar te kijk zetten.

De fatale ruzie die op 1 december 2018 uitbrak tussen Kristel Appelt uit Glabbeek en haar vriend Andy Vandereyt, en die hem enkele uren later in Aarschot het leven kostte, ging over het opruimen van hun huis. “Sinds Andy bij me was komen inwonen, was het er een stort”, vertelde Appelt in de assisenzaa­l. “Die ochtend had hij beloofd om op te ruimen terwijl ik ging werken.” Maar tijdens de middagpauz­e kreeg ze een dronken Andy aan de lijn. Ze trok meteen haar conclusies: van poetsen was er niet veel in huis gekomen.

“Hij ontkende. Hij zei dat hij bij zijn moeder was, en daar mocht hij niet drinken.” Zo snel was de zaak daarmee niet beklonken. Al na een paar telefoons achterhaal­de ze van de stiefvader en stiefzus van Andy, dat hij die dag níet bij zijn moeder was geweest. “Hij had gelogen. Ik ben beginnen schelden aan de telefoon. Hij schold terug, en tierde dat hij met een negen millimeter (een vuurwapen, nvdr.) zou afkomen.”

Vlaag van woede

Bang belde ze naar haar ex Björn De Candt, de vader van haar drie kinderen, om haar op te halen en mee te nemen naar Aarschot. Daar daagde enkele uren later ook Vandereyt op, nadat Appelt 177 sms’en had verstuurd. De man kreeg er veertien messteken toegediend.

Sinds de moord twee jaar geleden heeft De Candt geen contact meer met Appelt. Ze zitten elk in een andere gevangenis, en hij moest in de krant lezen dat de vrouw voor wie hij een man neerstak, ondertusse­n getrouwd is met een vroegere medegevang­ene, Tongenaar Mike Gielen (zie hiernaast). Maar nog altijd is hij verliefd. Hij ontkent niet dat hij Vandereyt gestoken had nadat hij zag hoe die Appelt in het gezicht sloeg. “Ik kreeg een vlaag van woede over mij.” Maar dat ook Kristel die nacht een mes in handen had, dat ontkende hij. Tot twee keer toe vroeg voorzitter Veerle Aelbrecht hem of hij aan Appelt een mes had gegeven. Nee, klonk het. Nochtans is de moord gefilmd. De Candt: “Ze had iets vast, dat zie ik. Maar ik kan niet zien wat het is.”

Liefde maakt blind

Meteen daarna was het de beurt aan Appelt. Zonder verpinken zei ze het tegenoverg­estelde. “Toen we naar de plek wandelden waar Andy stond, kreeg ik schrik. Ik heb aan Björn een mes gevraagd. En dat heeft hij me gegeven, ja. Dat mes met het groene handvat.” Daarmee stond De Candt voor de jury te kijk als een leugenaar. Voorzitter: “Wel mijnheer De Candt? Waarom heeft u dat niet verteld? Liefde maakt blind?”

De Candt: (stil) “Misschien wel.” Jan De Man, de advocaat van Appelt, had ’s ochtends al aangekondi­gd dat zijn cliënte schoon schip zou maken. “Veel mensen hebben in deze zaak niet altijd de waarheid gesproken en zelfs gelogen. Ook Kristel Appelt. Ik heb mijn voorwaarde gesteld: ze moet die onwaarhede­n ophelderen.” “Ik had een mes vast toen ik op Andy afstapte. Ik had het lemmet al uitgeklikt toen ik op de trap naar beneden stapte”, klonk het. Maar dat ze zelf bewust gestoken heeft, die bekentenis kwam er met de handrem op. “Andy heeft me geslagen, en ik ben tegen de muur gevlogen. Het volgende moment hoorde ik Björn zeggen: ‘Hij is dood’. Al wat intussenti­jd gebeurd is, is weg uit mijn hoofd.” Voorzitter: “Wat zie jij dan op de videobeeld­en?”

Appelt: “Ik toon een mes aan Andy, en hij trapt naar mij. Bjorn gaat daarna naar Andy, en steekt hem. Vervolgens zie je mij naar Andy wandelen. Ik heb een mes in mijn handen. (stil) Je ziet mij ook uithalen.”

Voorzitter: “Je erkent dus dat dat gebeurd is. Maar je kan dat alleen zeggen omdat je de beelden ziet.”

Rijst met ketchup

Liever vertelde ze over haar trieste jeugd. Haar vader heeft ze als kind nooit gekend, haar moeder liet haar vallen. Al snel stuurde Appelt het verhoor vakkundig naar het seksueel misbruik waar ze als elfjarig meisje het slachtoffe­r van werd. In tranen vertelde ze hoe ze door haar inwonende grootvader werd aangerand. Die kreeg daarvoor twee jaar cel. Haar moeder koos de kant van de grootvader. Ze groeide vervolgens op in instelling­en, waar ze De Candt leerde kennen en van wie ze drie keer ongewenst zwanger raakte. “We hadden geen werk en we konden de huur niet betalen. Voor de kinderen was er eten maar wij aten soms dagenlang rijst met ketchup.” Na een klacht van een buurvrouw werden hun kinderen in een pleeggezin geplaatst.

Appelt legde uit hoe ze De Candt uiteindeli­jk inruilde voor andere mannen. “Ik dacht dat Björn geen interesse meer in mij had. Ook seksueel gebeurde er thuis niets meer, en ik ontdekte via Facebook de wereld van BDSM. Later bleek dat Björn een depressie had.” Nadat ze op Facebook verzuchtte dat ze een goeie knuffel kon gebruiken, reageerde Vandereyt dat ze die bij hem kon krijgen. Die nacht brachten ze door in een garage, en mocht Björn De Candt op zoek naar een nieuwe woonst. “Het genot en de aantrekkin­gskracht was altijd groter”, aldus Appelt. Intussen ziet ze haar toekomst met Mike Gielen. Voorzitter: “Heb je na de feiten gehoopt dat het nog goed zou komen tussen jullie?”

De Candt: “Ja”

Voorzitter: “Maar ze is hertrouwd. Wat doet dat met u?” De Candt: (na lange stilte) “Ergens is dat moeilijk geweest, maar ik heb het zien aankomen.”

 ?? FOTO BELGA ?? “Ik had een mes in mijn handen toen ik op Andy afstapte.” Met die woorden maakt Kristel Appelt van haar ex-vriend Björn De Candt een leugenaar.
FOTO BELGA “Ik had een mes in mijn handen toen ik op Andy afstapte.” Met die woorden maakt Kristel Appelt van haar ex-vriend Björn De Candt een leugenaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium