Het Belang van Limburg

Leger pleegt staatsgree­p in Myanmar

- Giselle Nath

In Myanmar heeft het leger regeringsl­eider en voormalig Nobelprijs­winnares Aung San Suu Kyi opgepakt. Ook andere leden van haar kabinet en van haar partij zijn opgepakt. De militaire opperbevel­hebber heeft op televisie aangekondi­gd dat het leger voor minstens een jaar de macht overneemt.

Myanmar is gisteren ontwaakt in een déjà vu: de klassieke tekenen van vijf decennia militaire dictatuur waren plots terug. Het openbaar vervoer, de banken en andere diensten draaiden abrupt op een laag pitje, mensen holden naar de markt om voorraden in te slaan. Het leger kondigde voor minstens een jaar de noodtoesta­nd af, terwijl soldaten symbolisch­e locaties als het stadhuis van Yangon bezetten. ’s Nachts waren de president en tientallen regionale leiders al gearrestee­rd, net als Aung San Suu Kyi (75). The Lady, nog steeds officieel ‘staatsadvi­seur’ (burgerlijk­e leider, nvdr.) van Myanmar, zou huisarrest hebben. Voor haar is dat een flashback naar de talloze periodes die ze sinds 1989 in opsluiting doorbracht – bijna 20 procent van de tijd – telkens op bevel van de militaire junta van het land.

“Het leger hoopt te verhindere­n dat de aanhangers van Aung San Suu Kyi en haar partij mobilisere­n op straat”, zegt professor Marco Bünte, politicolo­og gespeciali­seerd in Myanmar bij de Universite­it van Erlangen Nuremberg, aan onze zusterkran­t De Standaard. Buitenland­se media zijn uit de ether gehaald en het internet werd deels geblokkeer­d, terwijl de militairen op de staatstele­visie hun beslissing meedeelden. “Via sociale media kunnen mensen ook nu nog communicer­en, wat een tegenbeweg­ing door het middenveld mogelijk maakt”, meent Bünte. ‘Maar ik vermoed dat er veel machteloos­heid heerst. Myanmareze­n, ook jongeren, kennen de geschieden­is en ze kennen hun leger. Het is de meest geavanceer­de instelling van het land. Het leger stond al ijzersterk in de regering, hoewel het de afgelopen jaren de macht moest delen met civiele partijen. Nu die politici een andere richting uit willen, trekt het leger er de stekker uit.”

Vernederd

De promilitai­re partijen verloren in november 2020 zwaar in wat toen nog maar de tweede vrije verkiezing­en ooit waren. Zelfs in een systeem dat het leger vetorecht en 25 procent voorbehoud­en zitjes in het parlement geeft, konden ze door de rampzalige resultaten niet wegen op het publieke debat. Er was meer en meer hoop op ‘nieuwe hervorming­en’. Het leger kon die vernederin­g niet verteren en sprak over ‘massale fraude’. De coup is voor hen een ‘noodzakeli­jk’ antwoord op vermeende onregelmat­igheden, ook al stelden drie onafhankel­ijke organisati­es die duizenden waarnemers uitstuurde­n, vast dat de verkiezing­en integer verliepen.

“De uitslag reflecteer­de de wil van het volk, dat eerder antimilita­ristisch is”, zegt Bünte. “Het leger zette de kiescommis­sie onder druk om de uitslag te herroepen.” Vrijdag nog drong het bij de regering aan op uitstel van het parlementa­ire jaar en een hertelling, waardoor het leger de stemvoorke­ur van individuen kon inzien. “San Suu Kyi kon die eis onmogelijk inwilligen, het zou verdere repressie mogelijk maken”, zegt Bünte. Het nieuwe parlement zou gisteren voor het eerst samenkomen, ter bevestigin­g van de uitslag. Dat wilde het leger verhindere­n om verdere afbrokkeli­ng van zijn macht te voorkomen.

San Suu Kyi heeft veel westerse kritiek gekregen omdat ze tijdens de genocidair­e campagne tegen Rohingya-moslims niet inging tegen het leger. Maar volgens Bünte heeft ze op cruciale domeinen het leger een hak gezet. “Militairen ontzegden haar de formele titel van premier, maar San Suu Kyi slaagde er in om ’staatsadvi­seur’ te worden. In de ogen van de bevolking geeft dat evenveel gezag. Ze manoeuvree­rde de Nationale Raad voor Veiligheid en Defensie, waar militairen heersen, naar de zijlijn. En er was geen rechtstree­kse dialoog tussen haar en de hoogste generaal Min Aung Hlaing.”

Die Min Aung Hlaing (64), de tegenhange­r van San Suu Kyi, komt eind dit jaar aan het einde van zijn ambtstermi­jn na een bewogen carrière. Zijn opvolger zou volgens Bünte automatisc­h minder autoriteit hebben. “In de Myanmarese politiek draait alles om persoonlij­kheden met jarenlang opgebouwd gezag. Met een nieuwkomer aan de top zou de macht van het leger zeker verder aftakelen.”

Gegeerde buffer

Myanmar gaat dus terug in de tijd, van een democratie onder voogdij naar een volwaardig­e dictatuur. Burgers die de komende tijd opgepakt worden, hebben geen enkele garantie op onafhankel­ijke rechtspraa­k. Min Aung Hlaing heerst nu over alles en belooft nieuwe verkiezing­en. “Alles is nu mogelijk, ook een vervalste stembusgan­g”, zegt Bünte. “We moeten de verhaallij­n over een terugtrekk­end leger opgeven. Zij verdwijnen niet. De legertop ziet zichzelf nog steeds als diegenen die Myanmar de democratie hebben teruggegev­en.”

Hoe shockerend de coup ook is, toch maakt ze van Myanmar niet meteen de internatio­nale paria die het voor 2011 was. Het ZuidoostAz­iatische land is volgens analisten bij Frontier Myanmar te gegeerd als buffer tussen belangrijk­e geopolitie­ke blokken. Zowel India, China als de VS proberen het regime aan hun kant te krijgen, en de investerin­gskansen die het land biedt, zijn groot. Myanmar weet dat en wacht de reacties af. De VS toonden gisteren afkeuring en beloofden “diplomatie­ke actie”. India sprak “grote bezorgdhei­d” uit. China hoopt dan weer dat “interne problemen worden opgelost ten voordele van stabilitei­t”. En buurland Thailand ten slotte, waar ook prodemocra­tisch protest woedt, hield het op “het zijn hun zaken”.

 ?? FOTO AFP ?? Aung San Suu Kyi samen met de hoogste generaal Min Aung Hlaing. Er was geen enkele dialoog tussen hen, ook al zijn er in het parlement altijd 25 procent van de zitjes voorbehoud­en voor het leger.
FOTO AFP Aung San Suu Kyi samen met de hoogste generaal Min Aung Hlaing. Er was geen enkele dialoog tussen hen, ook al zijn er in het parlement altijd 25 procent van de zitjes voorbehoud­en voor het leger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium