Het Belang van Limburg

Beleggers proberen na aandeel GameStop nu zilverprij­s op te drijven

In Wall Street zindert de actie van het leger kleine beleggers met het aandeel van GameStop nog altijd na. Na de Amerikaans­e winkelkete­n gaat het vizier van de groep nu richting zilver. Al beweren sommigen dat het een afleidings­manoeuvre is van gedupeerd

- Roel Damiaans

Het ging al een tijd niet denderend met GameStop. De Amerikaans­e winkelkete­n telt in de VS 5.500 filialen waar vooral fysieke games worden verkocht. Maar omdat de digitale distributi­e van videospell­en in de lift zit, lijkt de toekomst van GameStop somber. Het maakt van de winkelkete­n een ideaal doelwit voor shorters. Shorten is een manier om geld te verdienen door te speculeren op een waardeverm­indering van een aandeel. Hoe gaat dat concreet? Een hefboomfon­ds leende in dit geval aandelen van GameStop, verkoopt die en probeert die later aan een veel lagere prijs terug te kopen. De aandelen gaan terug naar de originele eigenaar en het verschil (lees: winst) verdwijnt in de zakken van de speculante­n.

Grote hefboomfon­dsen zoals Melvin Capital of Citron Research speculeerd­en op de achteruitg­ang van het aandeel. Om dat proces nog wat te versnellen verklaarde topman Andrew Left van Citron Research “dat je een loser moet zijn om het aandeel van GameStop te kopen”. Die uitspraak viel op het internetfo­rum Reddit in slechte aarde. Een oproep in de groep WallStreet­Bets om zo veel mogelijk aandelen van GameStop te kopen werd massaal opgevolgd. Daardoor steeg het aandeel met maar liefst 1.500 procent.

Een dikke streep door de rekening van machtige hefboomfon­dsen die op een daling hadden gehoopt. Zij moeten nu de aandelen aan een veel hogere prijs terugkopen. Iets wat hen al miljarden dollars zou hebben gekost. Melvin Capital staat daardoor in de rode cijfers.

Zilverspec­ulatie

De schokgolf op Wall Street was voelbaar tot op andere beurzen in de wereld. Een dergelijk beursverst­orend manoeuvre door kleine beleggers, dat was nog nooit eerder vertoond. Terwijl de actie wereldwijd op veel sympathie kan rekenen, is er in de financiële wereld onrust ontstaan. Er gaan stemmen op om deze manier van werken te verbieden. Maar Amerikaans­e politici en toponderne­mers zoals Elon Musk hekelen dan weer het systeem van shorten. Op Reddit gaan sinds kort stemmen op om ook in zilver te investeren. Dat bewijzen duizenden berichten op het internetfo­rum en honderden video’s op YouTube. Bedoeling is om deze keer de grote banken financieel pijn te doen. Zilver is als edelmetaal gevoeliger aan prijsschom­melingen dan bijvoorbee­ld goud en is daarom aantrekkel­ijk voor shorters. Toch is de actie van GameStop herhalen met de zilverprij­s volgens specialist­en niet zo eenvoudig.

Afleidings­manoeuvre

Op de Aziatische markten is de zilverprij­s wel al met meer dan 7 procent gestegen, werd er ook veel gehandeld in zilvermunt­en en noteerden de aandelenko­ersen van zilvermijn­en een stijging. Volgens nieuwsdien­st Bloomberg hebben veel grote beleggers nochtans geen shortposit­ie in zilver. Hoe de guerrillab­eleggers ze dan een hak willen zetten, blijft dan ook onduidelij­k. Inmiddels zijn de eerste berichten op Reddit verschenen waarin wordt opgeroepen niet langer te investeren in zilver. Sommigen beweren dat het de gedupeerde hefboomfon­dsen van het

GameStop-debacle zijn die achter de oproepen zitten over de zilverinve­steringen. Op die manier zouden ze de aandacht proberen af te leiden van GameStop in de hoop dat de prijs van dat aandeel weer gaat zakken. Al wordt daar voorlopig geen bewijs voor geleverd.

Streep door de rekening

 ?? FOTO AP ?? Zilver is als edelmetaal gevoeliger aan prijsschom­melingen dan bijvoorbee­ld goud en is daarom aantrekkel­ijk voor shorters. Toch is de actie van GameStop herhalen met de zilverprij­s volgens specialist­en niet zo eenvoudig.
FOTO AP Zilver is als edelmetaal gevoeliger aan prijsschom­melingen dan bijvoorbee­ld goud en is daarom aantrekkel­ijk voor shorters. Toch is de actie van GameStop herhalen met de zilverprij­s volgens specialist­en niet zo eenvoudig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium