Het Belang van Limburg

KONINGSHUI­S

- Wim Dehandschu­tter

ÎLE D’YEU

Filip, Mathilde en hun vier kinderen brengen traditione­el een deel van hun zomervakan­tie door op Île d’Yeu in de Vendée. Voorheen huurden ze een pand van een Belgische eigenaar. Maar dat is niet langer nodig: het koningspaa­r kocht een 200 m2 groot herenhuis op een domein van 70 are, in het uiterste noordweste­n van het eiland. De aankoop dateert van 2019, maar het nieuws raakt pas nu bekend. Dat heeft zo zijn redenen. Het koningspaa­r wil het buitenverb­lijf renoveren en er een stuk bijbouwen. De autoriteit­en hebben beide bouwvergun­ningen goedgekeur­d. Maar de leider van de oppositie oppert bezwaren. In de jongste gemeentera­ad interpelle­erde Patrice Bernard van de partij M. Yeu Ensemble de burgemeest­er over een mogelijke bouwovertr­eding.

Illegaal?

“Het bijgebouw van 40 m2 wordt in natuurgebi­ed opgetrokke­n, wat ten strengste verboden is door het lokale stedenbouw­kundig plan van Île d’Yeu”, beweert Bernard. “Met schaamrood op de wangen moest de burgemeest­er bekennen dat hij op de hoogte was van de illegale vergunning, maar hij handelde naar eigen zeggen op bevel van de prefectuur.”

Het illegale zou hem zitten in de oppervlakt­e: het bijgebouw mag volgens de regels maximaal 30 m2 zijn. In de praktijk is het dus 10 m2 te groot. “Volstaat het om koning te zijn om de wet te overtreden en vrijelijk ons natuurlijk erfgoed in te palmen met medeplicht­igheid van de overheden?”

Logement voor lijfwacht

Het paleis bevestigt dat de koning een vakantiehu­is heeft gekocht. Het bijgebouw zal worden gebruikt als logement voor de lijfwachte­n, die het koninklijk gezin dag en nacht bewaken. Het Hof spreekt tegen dat er een bouwovertr­eding wordt begaan. Het lokaal stedenbouw­kundig plan laat de bouw van “collectiev­e voorzienin­gen van algemeen nut” toe in beschermd gebied. Veiligheid­sredenen vallen onder de uitzonderi­ngen, oordeelt de prefectuur. Oppositiel­eider Bernard neemt daar geen genoegen mee. “Ik ben eens benieuwd als de bouwvergun­ning wordt aangevraag­d door een man die geen staatshoof­d is. Permanente eilandbewo­ners wordt soms de bouw van een eenvoudige garage geweigerd.”

Meneer Legrand

Detail: koning Filip en koningin Mathilde vroegen de bouwvergun­ningen aan als Monsieur et Madame Philippe Legrand. Die schuilname­n gebruiken ze al langer om anoniem te blijven. Filip en Mathilde gaan sinds 2009 elke zomer naar Île d’Yeu met de kinderen. Hij gaat er ’s ochtends naar de bakker, zij doet intussen de boodschapp­en in de buurtsuper­markt. Overdag fietsen, zeilen en tennissen ze. Aan de fietsenhan­delaar waar hij zijn tweewieler kwam inleveren, zei Filip eens bij vertrek: “J’adore cette île... Ik aanbid dit eiland.”

 ?? FOTO SUDPRESSE ?? Filip en Mathilde kochten in 2019 dit vakantiehu­is op Île d’Yeu. Het verblijf dat ze er willen bouwen voor hun bodyguards, stuit op verzet in de gemeentera­ad.
FOTO SUDPRESSE Filip en Mathilde kochten in 2019 dit vakantiehu­is op Île d’Yeu. Het verblijf dat ze er willen bouwen voor hun bodyguards, stuit op verzet in de gemeentera­ad.
 ?? FOTO BELGA ?? Het koninklijk­e gezin tijdens een zomervakan­tie op Île d’Yeu.
FOTO BELGA Het koninklijk­e gezin tijdens een zomervakan­tie op Île d’Yeu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium