Het Belang van Limburg

Januari was héél somber en dat is goed nieuws

- Nina Bernaerts

KLIMAAT HASSELT 27 uur en 17 minuten. Zo lang heeft u de zon gezien in januari. Sinds het begin van de metingen was het alleen in 2018 nog somberder. Een lichtpuntj­e: weinig zon betekende in dit geval ook veel regen.

U hebt de indruk dat het al een hele tijd donker is? De weerstatis­tieken geven u gelijk. Januari 2021 was met 27 uur en 17 minuten zon een bovengemid­deld sombere maand, de tweede somberste zelfs sinds het begin van de metingen. Enkel in 2018 was het nog net iets somberder met amper 26 uur en 59 minuten op de teller. “Sowieso is januari een donkere maand met weinig daguren, maar normaal zitten we toch aan een 59 zonneuren. Nu stranden we daar een heel stuk onder”, zegt weerman David Dehenauw. “In combinatie met heel wat neerslag, lagedrukge­bieden en laaghangen­de wolken kon de zon moeilijk doorbreken.” En ook de komende dagen moeten we nog niet op al te veel zonneuren rekenen.

Kouder en natter

Weinig zon betekent ook koudere temperatur­en. Terwijl het gemiddeld zo’n 3,7 graden moet zijn, was dat nu 3,0 graden. En met 131 mm regen op één maand, zitten we een heel stuk boven de gemiddelde 75 mm voor januari. “Dat is toch 50 liter extra, iets wat we niet gewoon zijn. Het is atypisch en een breuk met 2020, wat uiteindeli­jk een heel droog jaar is geworden”, zegt Dehenauw. Al die regen is goed nieuws. Professor grondwater­hydrologie Marijke Huysmans (VUB) wil nog niet vooruitlop­en op de rapporten die volgende week klaar zullen zijn. Maar de overvloedi­ge regen stemt haar alleszins wat optimistis­ch. “Er zullen hopelijk wat voorraden zijn aangevuld. Het water moet nog wel in de grond dringen. Een druppel op de grond belandt soms pas weken nadien in het grondwater. Dus mogelijk zien we de effecten nog niet meteen.

Vlaanderen is bovendien voor een groot stuk verhard, dus de vraag blijft hoeveel van die liters in onze bodem zijn geraakt.”

Buffer

Er zullen zeker nog extra natte maanden nodig zijn om een buffer in te bouwen tegen een droge periode. “In november berekende ik nog dat het toch vier of vijf maanden bovengemid­deld nat moest zijn om onze tekorten aan te vullen. November is dan vrij droog gebleven, december is redelijk normaal geweest en januari was nu uitzonderl­ijk nat. Hopelijk maakt dat wat goed, maar we zijn er zeker nog niet helemaal. Ook in februari mag het gerust blijven regenen”, zegt Huysmans.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium